KA skrev nyligen att LO-förbunden vill ha en låglönesatsning för anställda på Samhall. Eftersom arbetsgivaren Almega inte vill gå med på det meddelade LO på måndagen att man varslar om konflikt. 

”Vi accepterar inte att Almega förvägrar de lågt avlönade Samhallanställda den låglönesatsning som är norm i övriga avtal. Därför tar vi strid för att också Samhalls anställda ska få ta del av låglönesatsningen som alla andra branscher har fått”, säger Ann-Marie Stenberg, ombudsman på LO, i ett pressmeddelande. 

Kommunal vill lägga pengarna på grundlönen, där har motparten en annan vilja.

– Vi vill att de pengarna som insamlingsmodellen ger ska hamna på grundlönen, säger Per Svensson.

Sammanlagt vill facket ha en höjning på 7,1 procent på tre år, varav insamlingsmodellen står för 0,6 procent.

Medellönen för LO-anställda på Samhallområdet ligger på 21 896 kronor, en av LO-kollektivets lägsta.

LO:s varsel gäller övertids- och nyanställningsblockad och gäller från och med 12 oktober klockan 06.00. Dessutom finns ett strejkvarsel, men detta gäller först från och med den 17 oktober och i nuläget inte Kommunals medlemmar.

Enligt Per Svensson står parterna långt från varandra och facken har också meddelat varslet till Medlingsinstitutet.

Almegas Per Gradén tycker däremot att parterna står nära varandra och är förvånad över varslet. Han uppger att Almega vill lägga den absolut största delen av löneökningen på grundlönen och använda en betydligt mindre del till att höja arbetsuppgiftstilläggen.

– Vi har erbjudit motparten en låglönesatsning och vissa förändringar i kollektivavtalet. Vårt förslag ger till och med mer till dem som tjänar under 24 000 kronor per månad än vad LO-förbunden är villiga att ge. Detta har LO-förbunden tackat nej till och istället valt att varsla om konflikt, vilket är olyckligt, säger Almegas avtalsansvarige Per Gradén i ett uttalande.