Nu stundar semestern för några av oss. Pionerna blommar, gräset är högt och smultronen lockar snart att trä på strå. Längtan efter att inte göra någonting, att ta en kopp kaffe på stranden eller en promenad i skog­en och bara låta tankarna få flyta fritt är så här års större än någonsin. Det är som att kroppen skriker efter vila, efter att bara få vara.

Men långt ifrån alla får vara lediga. Många av Kommunals medlemmar jobbar då andra har ledigt. För flera är det årets mest arbetsintensiva period.

Exempelvis kommer flera anställda inom räddningstjänsten, på förskolor och på sjukhus att arbeta. Tack vare dem kan det övriga samhället också fungera genom att barn kan vara på förskolan och om vi blir sjuka finns det människor som tar emot på sjukhus och vårdcentraler i hela landet. För utan kommunalarna stannar Sverige.

Några som också arbetar under sommaren är vattenarbetarna. Här kan du läsa om Dan Bertilsson i Borgholm. Vattenbristen är redan stor i delar av vårt land och särskilt stor är den på bland annat Öland och Gotland. För vattenarbetarna väntar därför högsäsong när nya brunnar ska borras och gamla brunnar ska försöka fås att ge mer vatten. Det handlar också om att hitta mer långsiktiga lösningar på hur invånarna på våra öar ska kunna få vatten på lång sikt.

Också park- och anläggningsarbetarna arbetar i sommar. Kenneth Magnusson är en av dem som arbetar i Visby. Han berättar om hur de jobbar med att hushålla med vattnet, bland annat genom att ta tillvara spolvattnet från reningsverk. Vattnet därifrån används sedan till att vattna stadens blommor och fotbollsplaner.

Du kan också själv göra mycket för att spara på vatten. Om du har trädgård kan du spara regnvatten i tunnor och använda för att vattna med. Potatisvatten och annat vatten du använt till matlagning går också att återanvända.

Oavsett om du får vara ledig eller om du ska jobba i sommar, försök se till att du hinner få en paus då och då och bara vara. Lyssna på vindens sus, titta på molnen som bildar olika mönster, gå barfota i gräset. Trevlig sommar!