Bristen på sjuksköterskor har i flera år fått landstingen att locka dem med sommarbonus­ar för att de ska skjuta på semestern. Nu har turen kommit till kommunalarna. I cirka hälften av landstingen har arbetsgivarna i år beslut­at att erbjuda även ambulanssjukvårdare och vissa grupper av undersköterskor extra ersättning för att gå in och täcka upp under juni, juli och augusti. 

De undersköterskor som omfattas jobbar ofta i akutsjukvård, slutenvård eller har specialkompetens. I ytterligare några landsting finns möjligheten, men den har ännu inte använts. Det visar KA:s enkät. 

Västra Götaland är ett av de landsting som har ett gemensamt regelverk för sommarbonus. Det är verksamheterna som avgör när det kan bli aktuellt och på flera sjukhus i länet har både undersköt­erskor och ambulanssjukvårdare tillfrågats om de kan jobba extra. Ett exempel är ambulansverksamheten i NU-sjukvården, som omfattar ett femtontal kommuner i Bohuslän, Dalsland och Västergötland.  

–  Det här är vår tunga period på året med många turister och då vill vi gynna dem som vill tjäna mer pengar och som ställer upp för oss, säger verksamhetschef Björn Kalin.

John Eborn.
John Eborn.

I Trollhättan går de flesta kolleger in och tar ett extrapass eller två, berättar ambulanssjukvårdaren John Eborn. 

–  Men jag kommer inte att röra mina fyra veckors semester, det är viktigt för mig.

Så sent som för tre år sedan betalade arbetsgivaren enbart ut sommarbonus till sjuksköterskorna i ambulansen. Ambulanssjukvårdarna blev inkallade ändå, men fick bara kvalificerad övertid. Det retade upp starka känslor. Inte minst för att verksamheten är beroende av utryckningsförare, en kompetens som vikarierande sjuksköterskor ibland saknar.

– Det blev väldigt knepigt att åka ut tillsammans och så satt det en bredvid som hade 160 kronor mer i timmen, säger John Eborn.

I Västra Götaland är sommarbonusen 8  000 kronor per vecka för uppskjuten semester och 1  600 kronor per extrapass. Till det läggs kvalificerad övertidsersättning i enlighet med kollektivavtalet. Men sommarbonusen skilj­er sig mycket mellan landstingen. Vecko­ersättningen kan variera mellan 5  000 kronor i Stockholm och 15  000 kronor i Gävleborg (enbart ambulanssjukvård­are). Däremot är det få landsting som uppger att de betalar mer till Vårdförbundets yrkesgrupper, som sjuksköterskor. 

De flesta har en gemensam ersättningstrappa. Dalarna är ett undantag. Där får legitimerade sjuksköterskor 20  000 kronor per vecka, medan barnsköterskor och undersköterskor vid neonatalavdelningen erbjuds 12  000 kronor. I Kalmar och Västerbotten läggs en procentsats på lönen. 

I Västra Götaland krävs kollektivavtal med Kommunal för att sommarbonusen ska kunna användas till kommunalare. Men det är ovanligt. I de flesta landsting är sommarbonusen ett ensidigt arbetsgivarbeslut. Monika Malmqvist, ordförande på Kommunal region Öst tycker det är dåligt. 

– Det kan bli snabblösningar där en bokad semestervikarie inte dyker upp och någon måste hoppa in. Om arbetsgivaren då inte betalar bonusen och det saknas ett avtal har vi inget att luta oss mot för att driva frågan.

Facket hade helst sluppit sommaravtal­en eftersom personalen behöver sin återhämtning.

– Vi har jättestora farhågor att det här inte kommer hålla. Det är inte så många som behöver flytta sin semester men i   stället tar de extrapass under sin ordinarie arbetstid och då jobbar de i princip för två, säger Monika Malmqvist.

 

De betalar mest per vecka

Gävleborg: 15 000 kronor. Max två veckor. (ambulanssjukvårdare)
Dalarna: 9 000 kronor. (undersköterskor)
Västra Götaland: 8 000 kronor. (undersköterskor och ambulanssjukvårdare)
Gotland: 8 000 kronor. (undersköterskor)
Värmland: 8 000 kronor. (undersköterskor)
Uppsala: 7 000 kronor. (undersköterskor och ambulanssjukvårdare)
Jämtland Härjedalen: 5 000 kronor. (undersköterskor och ambulanssjukvårdare)
Stockholm: 5 000 kronor. (undersköterskor och ambulanssjukvårdare)

Här har de sommarbonus men ersätter i procent av lönen eller andra sätt än per vecka:

Kalmar: (undersköterskor)
Västerbotten: (undersköterskor)
Skåne: (undersköterskor och ambulanssjukvårdare
Östergötland: (undersköterskor)
Halland: (undersköterskor)
Sörmland: (ambulanssjukvårdare)
Norrbotten:  (ambulanssjukvårdare)

Örebro: Inte klart än, ska förhandla med Kommunal.

Ingen sommarbonus för kommunalare:

Blekinge: Alla yrken omfattas men i år bara aktuellt för sjuksköterskor.
Kronoberg: Alla yrken omfattas men i år bara aktuellt för sjuksköterskor.
Tiohundra Norrtälje: Ingen får sommarbonus.
Västmanland: Ingen får sommarbonus.
Jönköping: Ingen får sommarbonus.
Västernorrland: Inte svarat.

Måste jag jobba på semestern?

Arbetsgivaren har rätt att avbryta din semester för att du ska komma in och arbeta. Men du har rätt till fyra veckors semester under sommarmånaderna juni till augusti. Har du ett vikariat på minst tre månader har du också rätt till semester, men hur mycket beror på vikariatets längd. 
Även om arbetsgivaren inte erbjuder sommarbonus har du rätt till ersättning för övertid om du går in och jobbar utöver ordinarie arbetstid. Hör med din sektion vad som gäller för dig.