Det finns ett litet rum på Göteborgs konstmuseum. Det ligger ett par trappor upp till höger och är inte särskilt stort till ytan. Men det är ett av Konstsveriges verkliga juvelsmycken.

Där hänger nämligen verk av den grupp av 1900-talskonstnärer som kom att kallas Göteborgskoloristerna. De största hette Inge Schiöler, Ivan Ivarson, Åke Göransson och Ragnar Sandberg.

Inge Schiöler målade bohuslandskap med enorma, nästan pastelliga färgbomber. 

Ivan Ivarson målade fantastiska tavlor under sin tid på Stenungsön då han levde där med sin fru och sin son. Annars var hans liv präglat av alkohol och depressioner. Det är Ivarson som brukar tillskrivas citatet ”Jag skulle vilja äta färg”.

Den tredje av dem, Åke Göransson, blev bara 40 år. Då han var inspärrad på sinnessjukhus hittade hans mor en dag en mängd målningar, rullade, ihopklibbade, i familjens kökssoffa. En konstskatt. Göransson målade ofta porträtt där färgen fick vara budbäraren.

Min favorit slutligen, Ragnar Sandberg. Kanske den gladaste av de fyra. Hans verk är ofta naivt lyckliga, gärna med klargula inslag. Som den sprittande, underbara ”Cyklister” (se bilden) med ett par glatt farande i nedförsbacke. Målningen finns att se på Göteborgs konstmuseum.

Just nu visas en samlingsutställning med dessa färgsprakande konstnärer på Bohusläns museum i Uddevalla. Missa den inte.

Fotnot: Bilden på ”Cyklister” är tagen av Hossein Sehatlou, Göteborgs konstmuseum.

Göteborgs-koloristerna

● Gick alla på Valands målarskola på 1920-talet.
● Lät ofta färgen gå före realistisk exakthet.
● Trots det gemensamma skilde de sig mycket från varandra och ställde aldrig ut gemensamt under sin livstid.
● Utställningen på Bohusläns museum pågår till och med den 27 augusti.