Tobias Baudin.
Tobias Baudin.

Detta är glädjande anser Kommunals ordförande, Tobias Baudin.

– Vi tar ett rejält kliv upp nu i årets mätning. Jag tror att den stora delen i det här är att vi har rensat upp i den kultur vi hade i Kommunal som ledde till de här kritiska mediegranskningarna, säger Tobias Baudin.

Kommunal har höjt sitt anseende från en siffra på minus 19 till minus 8, på den skala som går från som lägst minus 65 till som högst plus 135. Undersökningen som handlar om organisationer bygger på över 4 000 intervjuer. Ingen annan organisation har minussiffror. Näst sämsta fackförbund i anseendeindexet är Polisförbundet som hamnar på plus 16.

Kan man verkligen kalla dessa siffror för glädjande när ni fortfarande som enda organisation ligger på minussiffror?

– Jag är absolut inte nöjd men det är glädjande att på vi på bara ett år tar ett sånt här rejält kliv uppåt. Sen bekräftar det vad jag har sagt att det tar lång tid att bygga upp ett förtroende och det går fort att rasera det. Nu har vi påbörjat återuppbyggnaden och vi ska upp på de nivåer vi har legat på tidigare, det är vår absoluta ambition, säger Tobias Baudin.

 

Bland andra LO-förbund har Handels tagit ett lika stort kliv som Kommunal, och går från plus 14 till plus 25. Bland fackförbund där anseendet minskat finns Seko, Byggnads och Unionen. Därmed har Unionen tappat sin topplacering bland fackförbunden och får se sig förbigångna av både TCO och Saco, som är den fackliga organisation som i år har högsta anseende hos svenska folket med plus 43. Anseendet för LO har ökat från tio till 17.

Hur viktig är en sådan här undersökning?

– Det här är vad allmänheten tycker. Om den stora allmänheten tror gott och tycker bra om Kommunal så tror jag man lyssnar på ett annat sätt än om man inte tycker att vi är en bra fackförening. Och bland dem som svarat finns många som är medlemmar i Kommunal.

Allra högst anseende bland de organisationer som finns med i mätningen har Friluftsfrämjandet. Näst sämst anseende efter Kommunal har Bemanningsföretagen.