Det var i förra veckan som Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad avslöjade att rumänska gästarbetare som arbetar som bussmekaniker på Bergkvarabuss garage i Toftanäs utanför Malmö arbetar under svåra förhållanden. De är anställda på ett bemanningsföretag som är moderbolag till Bergkvarabuss och har bott i ett ombyggt, trångt stall på verkstadsområdet.

Till Sydsvenskan vittnar bussmekanikerna om långa arbetsdagar, stor stress, utskällningar från arbetsledare och avsaknad av skyddskläder. Bland annat har personal utfört lackeringsarbeten utan skyddsmasker och inne i verkstaden står bussar på tomgång utan att gaserna leds ut som de ska.

Enligt Sydsvenskan tjänar bussmekanikerna nio euro i timmen och arbetar från sen eftermiddag till tidig morgon, fyra dagar i veckan. Ibland måste de arbeta extra – utan övertidsersättning. Anställda berättar att de tvingats arbeta trots att de varit sjuka och att även fast anställda rumänska mekaniker arbetat för mycket, upp till 14-150 timmar övertid i månaden.

– Företaget tycker om rumäner. Det är billig lön. Du kan vara oförskämd mot dem. De vet inte sina rättigheter. De lever under hemska förhållanden, säger en av de svenskar som är anställda i verkstaden, till tidningen.

Arbetsgivaren ska även ha satt upp hemliga kameror och övervakat personalen. Det har blivit föremål för en tvist med Kommunal, där företaget erkänt att man har gjort fel och är berett att betala skadestånd.

På Bergkvarabuss sade man först att man inte såg det som något konstigt att arbetarna bor på verkstadsområdet och tillbakavisade uppgifterna om dåliga arbetsförhållanden.

– Vi hjälper dem med en inkörsport till jobb i Sverige. Och hjälper dem med bostadsfrågan, säger Simon Strandberg, marknadschef på Bergkvarabuss.

Men i fredags backade Bergkvarabuss och beslutade sig för att fastanställa de fem gästarbetare som varit anställda via bemanningsföretag, skriver Kvällsposten. De kommer erbjudas villkor enligt kollektivavtal och har fått flytta från verkstaden till en möblerad villa.

I fredags gjorde också Arbetsmiljöverket en inspektion på arbetsplatsen och skulle besöka arbetsplatsen även i dag, måndag, skriver Helsingborgs Dagblad.

– Stämmer uppgifterna så bryter de mot flera delar i arbetsmiljölagen, säger Ulrika Scholander på Arbetsmiljöverket till tidningen.

Även Kommunal har reagerat på uppgifterna om förhållandena på Bergkvarabuss verkstad.

– Vi tänker utreda väldigt noga vad som har skett. Det som rapporterats är inte acceptabelt. Det innebär tydliga brott mot kollektivavtalet, säger Christel Algback, ordförande för Kommunal i Skåne, till Helsingborgs Dagblad.

Bergkvarabuss är ett av Sveriges största bussbolag, som bland annat har hand om en stor del av Skånetrafiken. Region Skåne har beslutat att göra en utredning av verksamheten.