När Ruth Williams och Seretse Khama möts på en dans i London 1947 är det kärlek vid första ögonkastet. Hon jobbar på kontor, han är tronarvinge i afrikanska Bechuanaland. Hon är vit, han är svart. De blir ett par och utmanar en trångsynt omvärld präglad av rasism, afrikanska stamtraditioner, kolonialism och cynisk realpolitik.

A United Kingdom är en fint berättad men konventionell film, där stråksektionen får jobba hårt i de romantiska passagerna. (Det funkar, man bölar lite.) Den både berör och ger intressanta inblickar i ett dramatiskt men ganska okänt historiskt skeende. Inblickar, men knappast hela bilden. Ruth och Seretse är 110 procent ädelmodiga, det brittiska imperiets hejdukar 110 procent skurkaktiga. Känslan är att filmmakarna har förenklat och förskönat en del för att få till det med sina dramaturgiska bågar.