Ida Norström har arbetat som förskolekock sedan 2013. När hon kom tillbaka till arbetet på Rösekullens förskola i Gråbo från föräldraledighet, ville hon prova något nytt. Ida började experimentera med att göra maten roligare för barnen. Resultat kan man följa på hennes Instagramkonto Glada kocken, där hon delar med sig av bilder på allt från banandelfiner och igelkottspäron till gurkormar, kattbröd och äppelkrabbor.

– Jag använder mycket färg och form, för det väcker barnens uppmärksamhet och nyfikenhet. Ser maten roligare ut så blir den plötsligt mycket roligare, säger Ida Norström.

Många av idéerna kommer från barnen – hon tycker att det är roligast att lyssna på vad de önskar sig.

– Jag fick frågan för ett tag sedan om ett bröd måste se ut som ett bröd och om jag kunde baka ett kattbröd. Så då gjorde jag det. Sen kom ett barn och frågade om jag kunde göra ett traktorbröd, så det har jag gjort i dag.

Traktorbrödet gjorde hon genom att lägga en mall på brödet och pudra med mjöl, på samma sätt som man gör schabloner.

”Jag är helt övertygad om att det gör att de äter bättre. Roliga färger och roliga former har skapat ett otroligt intresse för grönsaker.”

Ida Norström försöker också att få in sådant som barnen håller på med i den pedagogiska verksamheten i matlagningen. När barnen jobbat med bokstäver och siffror har hon stansat ut det ur bland annat morötter. När de hade diskussioner om olikheter frågade ett barn om morötter alltid är orange, så då beställde hon hem lila och gula morötter också.

Ida tror att det är bra att kökspersonalen på förskolor också blir inkluderade i den pedagogiska verksamheten.

– Inte så att man har hand om det pedagogiska men vi har ju materialet för att lära barnen köksgrejerna. Och det blir ju så mycket roligare om vi får vara delaktiga. Den pedagogiska personalen brukar också berätta vad de håller på med och komma med tips och idéer på vad jag kan göra, säger hon.

Hon är säker på att hennes upptåg i köket har gjort det lättare att få barnen att äta frukt och grönsaker.

– Jag är helt övertygad om att det gör att de äter bättre. Roliga färger och roliga former har skapat ett otroligt intresse för grönsaker, säger Ida Norström.

 

Ida Norströms bilder:

 

 

 

 

Fotnot: Följ Ida Norströms kreationer i köket på @glada_kocken på Instagram.