Vad har Bamse med facket att göra? Jo, det ska jag försöka reda ut i denna text.

Serietidningen Bamse har sedan start inte bara varit en uppskattad seriefigur. Tecknare och manusskribenter har också försökt att reda ut viktiga frågor både under vinjetten Bamses skola och i övriga tidningen. I serierna har ämnen som allas lika värde, vikten av solidaritet och faran med främlingsfientlighet tagits upp. 

Många av de grundvärderingar som tidningen förmedlar är samma som fackföreningsrörelsen är byggd på. Det finns också likheter mellan tänket i Bamses skola och den folkbildning som var så viktig när fackföreningsrörelsen och arbetarrörelsen växte fram. Att kunskap i bärande samhällsfrågor är livsviktigt för den som vill kunna påverka och göra sin röst hörd, är något som går som en röd tråd både i serietidningens värld och i verkligheten.

I ett aktuellt nummer visar Bamse att tidningen fortfarande har fingertoppskänsla för ämnen när de tar upp källkritik. På nätet florerar ett rykte om att Bamse inte längre blir stark av sin dunderhonung. Det får bli ett exempel på hur myter snabbt sprids på nätet och att det är viktigt att inte tro på allt man läser. Skalman ställer det hela på sin spets när han frågar: har du kontrollerat källan på det här?

Vad serietidningen gör här är otroligt viktigt. I en tid när dagstidningarna genomgår stålbad är demokratin hotad, något som Bamse har koll på. När journalisterna och tidningarna samtidigt blir färre är det större risk för att myter florerar som sanningar, och då blir det ännu viktigare för alla att bli källkritiska. Så, om något låter för bra för att vara sant är det förmodligen det. En person gjorde nyligen ett test på Facebook för att tydliggöra detta. Han skrev att han vunnit på miljonlotteriet, vunnit på triss samt fått en bil på samma dag. Förvånansvärt få ifrågasatte om det var sant, och det visade sig snart att det inte stämde. Det personen ville var att illustrera hur lätt osanningar sprids som sanningar.

Att fackförbund har tidningar har också sitt ursprung i vetskapen att den som har kunskap i fackliga frågor och rättigheter i arbetslivet också har större möjligheter att påverka sitt arbetsliv och sin arbetsplats. För kunskap är makt.

 

Illustration: Magnus Bard