SVAR: Om du tackar nej till ett erbjudet arbete utan godtagbara skäl blir du avstängd i fem ersättningsdagar första gången det händer. Att jobbet bara är på 60 procent är inte ett godtagbart skäl. Efter avstängningen har du på nytt rätt till a-kassa, men om du tackar nej till fler jobb blir avstängningen längre för varje gång. Upprepas det fyra gånger under en ersättningsperiod har du inte längre rätt till ersättning.

Om du tackar ja till arbetet har du rätt att få ersättning vid sidan av din anställning i 75 ersättningsdagar. Hur länge ersättningen räcker beror på hur många ersättningsdagar du får per vecka. Eftersom du arbetade heltid innan du blev arbetslös bör du ha en genomsnittlig arbetstid på 40 timmar per vecka. Jobbar du på 60 procent och din genomsnittliga arbetstid är 40 timmar får du utbetalt två ersättningsdagar per vecka. De 75 deltidsdagarna räcker då i 37.5 veckor under förutsättning att du inte jobbar extra eller har frånvaro på grund av exempelvis sjukdom.

Oavsett om du väljer att tacka ja till jobbet du erbjudits eller inte ska du fortsätta att vara inskriven på Arbetsförmedlingen om du vill söka ersättning från a-kassan.

Theodor Berleen Danå,
försäkringsspecialist på Kommunals a-kassa