I en ny rapport från Inspektionen för socialförsäkringen uppmärksammas att rätten till sjukpenning vid sjukskrivning är sämre för de med tidsbegränsade anställningar eller timanställningar, rapporterar Ekot. Den med tidsbegränsad anställning utan fast månadslön riskerar att få lägre sjukpenning om man blir sjuk en dag när man inte varit schemalagd att arbeta.

Behovsanställningar, även om man hoppat in på samma arbetsplats under flera år, räknar Försäkringskassan som att man inte har haft någon anställning alls. Då hänvisas man i stället till Arbetsförmedlingen och blir utan sjukpenning. Kommunals förbundsjurist Philip Eldon säger till Ekot att det är ett växande problem i och med att visstidsanställningarna ökar. Just nu driver Kommunal ett fall där en medlem var sjukskriven i fyra månader men inte fick någon ersättning från Försäkringskassan. Kommunal anser att reglerna för vad som gäller vid de olika anställningsformerna måste förtydligas.

– Det vi skulle vilja se är en ökad möjlighet att titta på hur personer med tidsbegränsade anställningar har arbetat tidigare, innan de blev sjuka, för att kunna bedöma deras arbetsförmåga framåt i tiden, säger Philip Eldon till Ekot.

Inspektionen för socialförsäkringen skriver också i sin rapport att det här är ett problem som måste granskas närmare.

Nästan en tredjedel av Kommunals medlemmar har någon form av visstidsanställning. På hela arbetsmarknaden rör det sig om 16 procent.