Jan von Eichwald började med att säga att han skrivit motionen innan Aftonbladets avslöjanden. I stället talade han utifrån sitt och medlemmarnas perspektiv. Med drygt tio års erfarenhet av att köra turbuss kunde han konstatera att Marholmen ligger ovanligt långt bort från både Stockholm och Arlanda. Om han som förtroendevald reser från Göteborg klockan sex på morgonen kan han delta i en konferens på Marholmen först efter lunch. Om platsen varit Stockholms city kunde den börjat klockan tio. Han påminde om att det också handlar om medlemmarnas pengar.

– De flesta förbund har sålt sina anläggningar, sa Jan von Eichwald.

Han ifrågasatte också stugbyn.

– En vecka med medlemsrabatt kostar 5 995 kronor. Om man inte har bil finns det sex bussturer per dag att välja på, Jan von Eichwald.

Han påpekade att det är självhushåll, att affär saknas och att man som medlem knappast har råd att äta på restaurangen varje kväll. Och att ett hotellrum kostar 1900 kronor per natt utan spa, jämfört med 1600 kronor för en natt på Smögens havsbad där spa ingår.

 

LÄS OCKSÅ: KA liverapporterar från kongressen

 

Lars Randerz, förbundsstyrelsens föredragande, manade kongressen att vänta med beslut tills det fanns ett underlag för detta. Jan von Eichwald kontrade med att det vore bättre att utreda innan man börjat bygga.

– Det ska inte läggas ner, det ska säljas. Tänk er för innan det är ett svart hål, sa Jan von Eichwald.

Per Holmström, Kommunals förste vice ordförande, påminde om att det snart är 30 år sedan Marholmen invigdes och att man nu ser över hur Lyran Konferens ska drivas vidare. Bland annat ska driften delas på två aktiebolag, ett för fastighetsförvaltning och ett för drift. En VD ska rekryteras.

– Styrelsen har sagt att det är en 5 årsplan för att få det här att snurra runt. De som utrett det här är övertygade om att det ska gå med vinst, sa Per Holmström.

Han talade om behovet av en försäljningsorganisation så att fler än Kommunal bokade Marholmen.

– Det behöver göras en ordentlig affärsplan. Vi vet att priset varit högt och skiftande och det har inte varit bra heller. Man har fått i uppdrag att titta på varenda krona för att vi inte ska fortsätta att gå back, sa Per Holmström.

Han sa också att stugorna på sikt måste uppgraderas och att förbundsstyrelsen övervägde att sälja Axelviks gård som ligger i anslutning till Marholmen.

– Vi hoppas få ordning på det här och att det ska vara en anläggning för Kommunals medlemmar även i framtiden, sa Per Holmström.

Kongressens beslut föregicks av en omröstning om Marholmens framtid. Men förbundsstyrelsens linje vann, man ska avvakta den pågående genomlysningen av verksamheten innan beslut fattas.