Musikjätten Spotify hittar inte bostad åt sina anställda. I ett brev till allmänheten skriver grundarna Daniel Ek och Martin Lorentzon om hur företaget tappar konkurrenskraft på grund av bostadsbristen. De vädjar till makthavare att underlätta förutsättningarna för fler hyresrätter för annars menar de att företaget tvingas flytta utomlands. Så skoningslös är Stockholms bostadsmarknad.

Ibland glöms det tyvärr bort att välstånd och tillväxt kräver en sammanhållen välfärdsstat. Utan fungerande hyresrätter, förskola och vård levererar inte Sverige, detta lilla exportberoende land, lika bra i den globala marknaden. Det kan vara bra att komma ihåg.

För det är tack vare fungerande barnomsorg Sverige har fler kvinnor i arbete än andra EU-länder. Det är tack vare kvalitativ äldreomsorg som svenskar inte behöver gå ner i arbete eller sluta arbeta för att ta hand om sina sköra föräldrar. Ja, det är viktigt att komma ihåg att tack vare undersköterskor, personliga assistenter och fritidsledare kan svensk innovation och tillväxt blomstra. Välfärd är garanten för välstånd.

Vårbudgeten från regeringen visar tydligt denna prioritering. 10 miljarder årligen till kommunerna är en bra början för att ge fler av välfärdens arbetare den trygghet de förtjänar. Förhoppningsvis minskar det stressen i arbetet för undersköterskan som får en ny kollega. Det kanske innebär att fler kvinnor, som vill, kan gå upp till heltid och äntligen försörja sig på sitt jobb. Regeringens miljarder till kommunerna kan möjliggöra att fler inom vården kan gå från timanställningar till fasta tjänster.

För utan en fungerande välfärd kan inte resten av samhället gå ihop. Ska vi i framtiden ha fler techbolag så behövs personal i skolor och sjukhus som mår bra och kan göra jobbet de älskar. Det kanske låter konstigt men undersköterskor med bra villkor är en bidragande faktor till Spotify:s tillväxt. Tänk på det när du sätter ihop din spellista.

Om författaren

Yasmin Hussein går en utbildning för progressiva ledarskribenter anordnad av Campus Bommersvik och Aftonbladets ledarredaktion.
Under två veckor praktiserar hon på Kommunalarbetaren. Yasmin Hussein är en socialdemokrat med bakgrund i studentrörelsen och arbetar i vanliga fall som kommunikatör för biståndsorganisationen Individuell Människohjälp.