Enligt skyddsombudet Sigbritt Hallberg röker brukaren mer än två paket cigaretter om dagen och ventilationen i lägenheten är dålig. När hon tog upp problemet svarade Sölvesborgs hemtjänst med att erbjuda personalen en skyddsmask som personalen skulle dela på. Något som i sig kunde bli ett arbetsmiljöproblem med stor smittorisk. Men efter att Kommunal gjort en anmälan till Arbetsmiljöverket är nu problemet löst. Arbetsgivaren har köpt in 40 stycken skyddsmasker samtidigt som ny ventilation ska installeras i lägenheten.

– Det är bra att det äntligen löst sig, men att det ska behöva ta så lång tid är inte acceptabelt. Arbetsgivare säger ofta att det är så bra med skyddsombud, men när skyddsombudet påtalar ett arbetsmiljöproblem så lyssnar de inte, säger Nils-Wåge Svensson.

Det var redan våren 2015 som skyddsombudet Sigbritt Hallberg tog upp problemet med arbetsgivaren. Den 21 mars har arbetsgivaren lovat att installera ny ventilation hos den storrökande brukaren.