Metropol Palais, som ägs av Kommunals bolag Lyran, har stått i centrum för skandalerna som skakade Kommunal i början av januari. Det handlar om en förlusttyngd, dyr fransk restaurang, långt från fackets kärnverksamhet. När Kommunal presenterade sin åtgärdsplan ingick där att engagemanget i Metropol Palais ska avvecklas.

För några veckor sedan sa Lyrans nya styrelseordförande Johan Hessius att de undersökte om restaurangen kunde säljas eller skulle läggas ned. Nu har svaret kommit: Metropol Palais har gått så dåligt att den inte går att sälja.

– Vi bedömer att det inte finns något värde att sälja. Verksamheten har gått oerhört dåligt, det är en mångmiljonförlust för 2015. Men bokslutet är inte klart än så jag kan inte säga exakt hur mycket, säger Lyrans tillförordnade vd Bo Carlsson, som tillträdde för bara två veckor sedan.

Har ni försökt att hitta köpare eller insett själva att det inte kommer gå att sälja?

– Både vår bedömning och kontakter i branschen visar att det inte kommer gå att sälja den här verksamheten, säger Bo Carlsson.

Enligt honom handlar det inte alls om medierapporteringen att restaurangen inte går att sälja, utan enbart om att den har gått så dåligt.

Bo Carlsson säger att han inte kan svara på hur kalkylerna inför att öppna Metropol Palais kunde slå så fel.

– Jag tittar framåt och inte bakåt. Men bedömningen som gjordes var att när det fanns en konferensverksamhet skulle man addera en restaurangverksamhet och den kombinationen skulle bära sig, men det har inte visat sig vara rätt, säger Bo Carlsson.

Lyran kommer att försöka sälja inventarier på Metropol Palais, som fortfarande kan ha ett visst värde. På lördag (20 februari) håller Metropol Palais öppet för sista gången. MBL-förhandlingar om vad som ska hända med personalen har inletts. 13 personer berörs av att restaurangen stängs ner.

Det är oklart vad som kommer att hända med lokalerna framöver.