Kommunal har över 60 procent av sitt aktieinnehav hos Swedbank, skriver Svenska Dagbladet. Kommunal äger aktier till ett värde av 240 miljoner kronor i storbanken. Det får hård kritik av flera experter på aktiesparande, som menar att det är för hög risk att inte sprida sitt aktieinnehav mer.

– Sett ur ett förvaltningsperspektiv är det helt förkastligt. Det är inte vettigt att ligga så hårt exponerad mot ett bolag oavsett om du är professionell förvaltare eller privatsparare, säger Eva Trouin, Sverigechef på Nordnet, till Svenska Dagbladet.

Claes Hemberg, sparekonom på Avanza Bank, säger att det inte ens kan kallas ett sparande när man lägger så mycket av sparandet i en aktie.

– Det är en ren och vårdslös spekulation. De framstår som nybörjare, säger han till SvD.

Kommunal säger till SvD att det stora innehavet i storbanken har historiska skäl. Förbundet var med när Swedbank blev ett aktiebolag, och köpte så kallade preferensaktier när Swedbank behövde kapitaltillskott. Men Kommunal har successivt sålt av aktier i Swedbank de senaste åren för att minska risken, säger deras pressekreterare till SvD.

Kommunal har fler kopplingar till Swedbank. Förbundsordförande Annelie Nordström sitter i styrelsen för Folksam Liv, som är Swedbanks största ägare. Avgående förbundskassören Anders Bergström har varit ordförande i valberedningen för KF. Swedbanks ordförande Anders Sundström är även ordförande i KF:s styrelse, skriver SvD. Det är oklart om Anders Bergström har hunnit avgå som ordförande i KF:s valberedning sedan Kommunal deklarerat att han ska lämna alla sina uppdrag som är knutna till Kommunal.

Kommunalarbetaren har tidigare skrivit om Kommunals aktieinnehav i Swedbank, bland annat här.

 

Fakta: Kommunals tio största

Värdet på Kommunals tio största aktieinnehav:

Swedbank 237 miljoner kronor

Sagax 9,2 miljoner kronor

Nibe Industrier 9 miljoner kronor

AAK 7,9 miljoner kronor

H&M 7,8 miljoner kronor

Swedish Orphan Biovitrum 7,8 miljoner kronor

SCA 7,6 miljoner kronor

Investor 7,5 miljoner kronor

SEB 7,5 miljoner kronor

Volvo 7,1 miljoner kronor

Källa: Svenska Dagbladet