Det har varit tuffa dagar för anställda, förtroendevalda och medlemmar inom Kommunal. Lars-Sture Johansson är ombudsman på Kommunals arbetsplats- och avtalsenhet och har bara sovit tre timmar natten till lördagen. Han vill att det arbete som Kommunals ombudsmän och förtroendevalda gör för medlemmarna inte glöms bort.  

– Vi behandlar tusentals medlemsärenden varje år och nu är vi på väg in i en stor avtalsrörelse med kollektivavtalsförhandlingar. Jag och mina kolleger har högar har tvisteärenden, konkurser, uppsägningar som vi hanterar dagligen, säger Lars-Sture Johansson.

 

LÄS OCKSÅ: Annelie Nordström: ”Ett stort förlåt”

 

Han är själv bussförare i grunden och gick med i Kommunal samma dag som Olof Palme mördades. Efter att ha varit fackligt aktiv på lokal nivå är han i dag ombudsman på förbundskontoret på Hagagatan. Han vill ge ett annat perspektiv på det här med alkoholen.

– I avtalsrörelsen 2013, när vi förhandlade sist, hade vi avtalsdelegationer, med frivilliga medlemmar som jobbade stenhårt. När allt var klart, en sen torsdagskväll, gick vi och tog en hamburgare. Då sa jag att vi har en alkoholpolicy och ni får ta en pilsner om ni vill. Jag märkte att det var uppskattat, säger Lars-Sture Johansson.

Han säger samtidigt att han inte har några synpunkter på att alkoholpolicyn stramas upp, men vill balansera bilden som kommit fram.

I går var det stort fokus på att Kommunal delat ut lägenheter till ledningen, och även till personer utanför förbundet – som utrikesminister Margot Wallström. Lars-Sture Johansson vill inte säga något om just det, men säger att det inte är något konstigt att ombudsmän från andra delar av landet får hjälp med lägenhet. 

– Tre av kollegerna i min grupp veckopendlar. De är borta från sina familjer i veckorna för att arbeta här. Det är självklart att de ska ha någonstans att i bo i Stockholm. Det är inte gratis, de betalar för det, säger Lars-Sture Johansson.

 

LÄS OCKSÅ: Fler än vanligt lämnar facket

 

Han säger att det är viktigt att medlemmarna stannar kvar i Kommunal och att han hoppas att de förstår att det görs ett viktigt arbete för dem varje dag, som är långt från skandalerna.

– Vi kämpar för heltid som norm, för en undersköterskesatsning. Det är Kommunal som har fixat arbetskläder i hemtjänsten, som fixade fram kontantstoppet i trafiken. Om folk går ur kommer vi inte klara det. Vem ska då förhandla fram kollektivavtalet där 4,5 procent av lönen går till pensionsinbetalningar, där det är 30 semesterdagar?

Samtidigt hoppas Lars-Sture Johansson att de senaste dagarnas skandaler kan bidra till något gott i slutändan, med förändrade rutiner och att det sätter en ännu större press på Kommunal att lyckas i avtalsrörelsen.

– Det är ju nu vi ska visa vad vi står för. Vi har ju all press på oss nu, annars blir det som ett dubbelt svek.