De tre fackliga centralorganisationerna har skrivit ett brev till statsminister Stefan Löfven med uppmaningen att stå upp för likabehandling av EU:s arbetstagare.

Den konservative premiärministern David Cameron har krävt att få undantag från bland annat EU:s arbetsrättsliga direktiv och socialpolitiska område.

Cameron vill att utländska EU-medborgare som kommer till Storbritannien måste arbeta i landet i fyra år innan de kan få rätt till anställningsrelaterade sociala förmåner vid till exempel sjukdom och barnafödande.

Frågan om det brittiska undantagen väntas komma upp när EU:s ledare träffas i dag för ett toppmöte i Bryssel.

LO, TCO och Saco hoppas att EU säger nej till britternas krav.

– Vi kan inte acceptera att europeiska löntagare diskrimineras i något EU-land. De ska behandlas lika oavsett nationalitet. EU måste försvara den fria rörligheten och fackliga rättigheter, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

David Cameron har lovat att utlysa en folkomröstning om Storbritannien ska stanna kvar i EU. Den väntas bli av nästa sommar. Cameron har förklarat att han kommer att vara aktiv på Nej-sidan om inte EU går med på de undantag han kräver.

Enligt de senaste opinionsundersökningarna leder Nej-sidan stort. Karl-Petter Thorwaldsson är mycket oroad över att Storbritannien kan bli det första land som lämnar EU.

– Cameron har genomfört kraftiga nedskärningar i budgeten och offentlig verksamhet. Han har skyllt på EU och fått många löntagare att vilja rösta nej till fortsatt medlemskap. Ett nej skulle göra det värre för de brittiska löntagarna. Och det skulle drabba Sverige som likt Storbritannien står utanför euro-samarbetet.

Karl-Petter Thorwaldsson befarar att om Storbritannien lämnar EU kommer euroländerna att driva på för ett EU i två grupper där de utgör den innersta kärnan med störst inflytande. Sverige och de länder som står utanför euron kommer att ställas vid sidan av i de stora och centrala frågorna, tror han.

– Det finns också en risk för att högerextrema och nationalistiska grupper i andra EU-länder stärks av att Storbritannien lämnar EU. De kan vädra morgonluft och driva på för att fler lämnar och ett svagare EU. Det tjänar inte Europas löntagare på, säger Karl-Petter Thorwaldsson.