”Men ser ni inte det? Det är ju ett A! A som i amour!” Så ska Eiffeltornets skapare Gustave Eiffel ha sagt när någon frågade vad hans skapelse egentligen föreställde.

Paris är inte bara kärlekens huvudstad, utan också kulturens. Här hänger Mona Lisa, här lät den franske presidenten Georges Pompidou skapa ett av världens viktigaste och största museer för modern konst, här kan man beskåda originalet till Auguste Rodins staty ”Tänkaren”. Och inte minst: Det är hit världens författare och konstnärer alltid har sökt sig, här umgicks författare som Gertrude Stein och Ernest Hemingway på de legendariska kaféerna La Closerie de Lilas, Le Dôme och La Coupole.

Också svenska kulturpersonligheter har lockats till Paris. Konstnären Isaac Grünewald målade en av pelarna på La Coupole, här lärde Slas sig måla och i dokumentärfilmen ”Alla vilda” reser Birgitta Stenberg tillbaka till staden där hennes konstnärliga hjärta började slå.

Oavsett föroreningarna finns en speciell friskhet i den parisiska luften, en känsla av att allt är möjligt. Paris är de fria tankarnas och fantasins huvudstad. Kanske är det därför ett angrepp på staden tar så hårt. Trots det meningslösa våldet, trots allt blod: staden och allt den står för kan inte dö. Som Rick säger i filmen Casablanca: ”We’ll always have Paris.”