Forskare vid universitetet i Tel Aviv gjorde ett experiment där en grupp personer väcktes fyra gånger under en åttatimmarsperiod. 

Experimentet var tänkt att efterlikna den störda sömn man utsätts för när man väcks av en vårdtag­are vid sovande jour, eller när småbarnsföräldrar väcks av sitt barn. 

 

LÄS OCKSÅ: Marianne jobbar sovande jour

 

Därför nöjde sig forskarna inte med att väcka försökspersonerna och sen låta dem somna om igen direkt. Varje gång de väcktes fick de en uppgift mejlad till sig, som måste fyllas i och mejlas tillbaka innan de fick somna om. De måste alltså vakna till ordentligt och vara vakna minst tio minuter, på samma sätt som när man måste byta på ett barn eller lugna någon som haft en mardröm.

Deltagarna var ganska bra på att somna om efter uppgiften, så totalt lyckades de sova ungefär sju timmar.

Forskarna jämförde ”jourgruppen” med en annan grupp personer. Dessa fick hålla sig helt vakna i fyra timmar på natten, för att därefter sova fyra timmar ostört.

På morgonen testades deras tankeförmåga i ett online-test där det gällde att klicka när en triangel visas och inte klicka när en cirkel visas. Båda grupperna gjorde betydligt fler misstag än när de hade sovit ostört en hel natt.

 

FILM: En resa genom fyra sömncykler

 

Man testade också deras humör. Det visade sig att deltagarna var mer nedstämda, trötta och förvirr­ade efter testnätterna än när de hade fått sova ostört.

Det gick inte att se någon skillnad mellan de två grupperna. Det visar alltså att effekten av att bli väckt fyra gånger under en natt motsvarar att sova endast fyra timmar, även om man får sju timmars sammanlagd sömn.