Vad gör jag om jag har ett schema som säger att jag ska jobba sju timmar, men chefen skickar hem mig efter tre för att det är dåligt väder? Det är en fråga som ovanligt många sommarjobbare har ställts inför den kalla och regniga sommaren 2015.

– Man har rätt att få ersättning för den tiden man har kommit överens om att man ska jobba, oavsett om det är dåligt väder eller inte. Det allmänna rådet är att man alltid ska försöka få papper på de arbetstider man har kommit överens om, säger Joakim Petrusson, handläggare på LO:s hjälptelefon.

Så kallade solskensavtal är vanligast i butiker, kiosker och på kaféer, men LO:s hjälptelefon får många samtal även från sommarjobbare inom Kommunals yrken. De kan handla om vad som är en rimlig lön, OB-ersättning och rätten till raster och pauser. Nu mot slutet av sommaren ringer också många med frågor om semesterersättning.

Sedan början av juni har LO:s hjälptelefon tagit emot mer än 1200 samtal. Det är ungefär lika många som förra sommaren, enligt Joakim Petrusson.