En tid för gräl och försoning
Lägg lite tid på relationen under ledigheten, så kan ni slippa de tröttande och destruktiva semestergrälen.
– Man kan se semestern som en möjlighet att fördjupa relationen, och gå bakom de här tjafsen, säger Karin Enqvist, legitimerad psykoterapeut och parterapeut.
Semestern är laddad. Vi har många planer, och helst ska alla vara glada hela tiden. Vi har också förväntningar på intimitet med partnern. Det är en fråga som Karin Enqvist ofta stöter på i sitt jobb som parterapeut.
– Det här man inte orkar i vardagen ska bli möjligt när man är ledig och har all tid i världen. Men så har man svärmor i rummet intill och barnen i en liten säng vid sidan om. Då blir man besviken, säger Karin Enqvist.
Ledighet påverkar våra relationer på flera sätt.
– Framför allt konfronteras vi mer med varandra när vi inte har vardagen och allt som ska organiseras, säger Karin Enqvist.
Hon berättar om en granne som sa ”Åh, så skönt med semester – äntligen har vi en chans att gräla klart… så där så man kan försonas efter”.
Många känner nog igen det, att det är svårt att hinna prata färdigt i vardagen.
– Man jagar på. Särskilt när man har barn så går man ofta omlott, säger Karin Enqvist.
Lösningen är inte att man ska gå in för att gräla så mycket som möjligt när man är ledig. Men man kan använda tiden till att fundera på vad som ligger bakom den irritation man känner.
– Ibland beror gräl på en uppbyggd frustration som handlar om våra egna behov, vår egen känsla för livet, tillvaron och partnern.
Karin Enqvist föreslår att man ställer sig själv de stora frågorna: Känner jag mig älskad, älskar jag? Duger jag? Vad betyder min partner för mig?
När man förstått vad man själv vill är det dags att tala med varandra.
– Utmaningen i en relation är att vara tydlig och våga säga vad man känner och vad man tänker.
Om man fördjupar kommunikationen med partnern blir toleransen större för vardagstjafs.
– Vi kan se ”min partner är si och jag är så”, det betyder inte att han skiter i mig. Då kan det stanna vid konkreta diskussioner i stället för gräl, säger Karin Enqvist.