Det är 26 år sedan Ronald Reagan avgick som USA:s president, men än i dag väcker namnet avsky hos all världens vänsterkretsar. Han privatiserade, sänkte skatter och kapprustade.

Svenska Dagbladets korrespondent Karin Henriksson försöker i denna första svenskspråkiga biografi problematisera bilden.

Fram träder en godhjärtad, ibland nästan naiv man med rötter i fattiga Mellanvästern. Enligt boken var en orsak till att Reagan och Sovjets ledare Gorbatjov fann varandra att amerikanen i deras samtal lyfte fram att de två hade en rätt liknande bakgrund. (Gorbatjov växte också upp under påvra förhållanden på landsbygden.)

Reagan blev tidigt känd för amerikanerna, inte bara genom sin halvlyckade Hollywoodkarriär utan också genom att vara programledare i teve. Hans tjusiga brylcremeslugg och hans vinnande leende tilltalade och tjusade.

Boken är rakt igenom intressant, i synnerhet när Henriksson tar oss med till nutiden och den konservativa konferensen CPAC. Reagan är fortfarande populär och hans skugga vilar ännu över det republikanska partiet. Och boken lär oss något om vad som är viktigt för att vinna amerikanska val, en stark persona slår det mesta. Dessutom visar Henriksson med exemplet Reagan varför Obama har haft så svårt att genomföra sin politik. Reagan hade en helt annan hand med kongressen än den sittande presidenten.