Det här är Fodmap
Knip, bubbel och gaser – tarmsjukdomen IBS är en plåga för många. Men tre av fyra blir bättre med den nya dieten Fodmap.
Så går det till – tre steg
1. Utesluta
Man slutar helt med den mat som kan orsaka besvären, i upp till sex veckor. Vi ger några exempel i listan här nedanför, mer detaljerade listor kan man få från en dietist. Om symtomen minskar under den här perioden är man troligen en av dem som reagerar på mat med högt innehåll av Fodmap.
2. Återinföra
Nu är det dags att börja äta av det man uteslutit. Man börjar med ett livsmedel i taget, först i små mängder, och ser om symtomen kommer tillbaka. Oftast visar det sig att man tål viss mat helt och annan mat i små mängder. Om man inte återinför mat finns risk för näringsbrist.
3. Gå vidare
När man vet vilken mat man kan äta väljer man själv hur man vill fortsätta. Ibland kanske det är värt att få lite magknip för att få äta något man längtat efter. Livskvaliteten avgör.
Högt och lågt innehåll av Fodmap
Lite Fodmap – Fritt fram
Grönsaker
Morot
Tomat
Gurka
Gröna bönor
Sallad
Oliver
Spenat
Zucchini
Palsternacka
Paprika
Frukt
Apelsin
Mandarin
Citron
Kiwi
Blåbär
Honungsmelon
Banan
Rabarber
Jordgubbar
Mejeriprodukter mm
Laktosfria produkter
Hårdost
Brie, camembert
Havre- och rismjölk
Sorbet
Sädesslag mm
Havre
Potatis
Ris
Dinkel
Polenta
Quinoa
Sötningsmedel
Socker
Glukos
Stevia
Mycket Fodmap – Undvik!
Grönsaker
Sparris
Kål
Broccoli
Brysselkål
Blomkål
Vitlök
Gul lök
Purjolök
Rödbeta
Svamp
Sockerärtor
Avokado
Bönor
Linser
Kikärtor
Frukt
Äpple
Päron
Vattenmelon
Mango
Nektarin
Persika
Aprikos
Körsbär
Plommon
Mejeriprodukter mm
Vanlig mjölk
Glass
Mjölkchoklad
Mjukost
Yoghurt
Keso
Sädesslag mm
Vete
Råg
Korn
Sötningsmedel
Xylitol
Sorbitol
Honung
Fruktsocker
Detta är Fodmap
Fodmap står för fermenterbara oligo-, di-och monosackarider samt polyoler. Detta är en grupp kolhydrater som hos vissa personer inte bryts ner ordentligt. I stället börjar de jäsa i tarmen, och det kan ge besvär som magknip och gaser.
När man undviker mat med dessa kolhydrater slipper man besvären.
Metoden kommer från Australien och är ganska ny i Sverige.
Tre av fyra med IBS blir bättre av metoden. Den hjälper till viss del även vid tarmsjukdomarna Crohns och Ulcerös.
Om du vill testa Fodmap
Det är viktigt att du vet att det är IBS du lider av. Om du är osäker, gå till en läkare som kan undersöka om du har till exempel glutenintolerans.
Berätta för läkaren att du vill prova Fodmap, och be att få träffa en dietist. Alla läkare och dietister har dock inte kunskap om Fodmap. På www.ibsfri.se finns en lista på dietister som arbetar med fodmap.
Boken ”Lugn mage med god mat” av dietisten Sofia Antonsson (Lava förlag) har gott om tips och recept.
Hur är det med gluten då?
Fodmap handlar bara om kolhydrater, men gluten är inte en kolhydrat utan ett protein, som finns i bland annat vete. Ändå uppmanas personer som provar Fodmap-metoden att välja glutenfria produkter under uteslutningsfasen. Det beror på att de produkter som innehåller gluten samtidigt innehåller en typ av kolhydrater som bör undvikas.