– Vi hade ju velat att alla de positiva saker som fanns i den röd-gröna budgeten hade genomförts. Men i den här situationen var ett extraval det bästa. Jag hade självklart annars välkomnat 5 000 nya undersköterskor i äldreomsorgen, jag hade unnat de arbetslösa höjt tak i a-kassan, jag hade välkomnat traineejobben. Nu blev det inte så.

Hon bedömer att Kommunal är redo för en ny valrörelse och att man kommer fokusera på ungefär samma saker som före det ordinarie valet i höstas. Satsningar på välfärden framför allt.

­– Möjligen att vi kommer trycka extra på hur viktigt det är att vi får en handlingskraftig regering som kan ta ansvar för hela landet.

Blir det inte svårare att mobilisera organisationen till en ny valrörelse när er chans att påverka innehållet är mindre? Vad S och MP går till val på är ju nu känt på ett annat sätt.

– Jag tror nog tvärtom det kan bli lättare för nu finns det något konkret att slåss för. Och vi var förhållandevis nöjda med det genomslag vi fick i den röd-gröna budgeten.

Hur ser du på att Sverigedemokraternas nu får chansen att bli ännu större?

– Det är svårt att sia om det. Men Jimmy Åkessons frånvaro är en parameter som tillkommit. Han var väldigt skicklig på att framställa SD som ett parti som vill småfolket väl. Nu har SD i direktsändning tydligt talat om för svenska folket att de är ett rasistiskt parti, att deras enda fråga är att de vill minska invandringen. Så nu får väljarna ta ställning till det.