Den 12 november är det ett år sedan som polisen slog till mot hemtjänstföretaget Jome i Södertälje. Såväl företagsledning som anställda och brukare är misstänkta för grova bedrägerier mot kommunen och Arbetsförmedlingen. Men det dröjer ännu en tid till åtal. Tidigare väntade sig åklagaren att förundersökningen skulle vara klar i början på december. Nu tror hon att åtal kan komma någon gång i mars.

– Vi har inte blivit klara. Förundersökningen är så omfattande så det tar längre tid än man tror, säger kammaråklagare Kristina Lindhoff Carlesen.

Hur går förundersökningen?

– Det går framåt. Det är det jag kan säga.

Under förundersökningens gång har några personer avskrivits från misstankar och några har tillkommit. Totalt är 35 personer misstänkta i nuläget. Jomes vd sitter häktad med restriktioner sedan razzian 12 november. Det är en ovanligt lång häktningstid.

– Vi anser att kollusionsfaran (risken för att undanröja bevis, reds.anm) är så pass stor, så det är därför jag har begärt det och tingsrätten har ju godkänt det. Men det är alltid en lång diskussion hur länge en person kan sitta häktad, säger Kristina Lindhoff Carleson.

Till Länstidningen Södertälje säger Jomes vd:s advokat att den långa häktningstiden är extrem men att hon har en fortsatt stark övertygelse om att frikännas.

De före detta anställda på Jome som blev av med jobbet väntar fortfarande på att få ut pengar från den statliga lönegarantin. Konkursförvaltaren håller på att gå igenom ansökningarna men kan inte svara på hur lång tid det kommer att ta.