Margareta Bohman.

Stockholm har varit ett av alliansens skyltfönster när det gäller privatiserad välfärd. Lagen om valfrihetssystem, LOV, har inneburit att antalet hemtjänstföretag de senaste åren har exploderat. Som KA berättade förra året har den hårda konkurrensen i många fall lett till försämrade arbetsvillkor och svårigheter att kontrollera verksamheterna. En majoritet av företagen saknade kollektivavtal.

Men det kan bli stora förändringar framöver. Valet den 14 september ledde till maktskifte i stadshuset, som numera styrs av en koalition bestående av Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ.

I en gemensam plattform skriver partierna att det är slut med de ”senaste årens experiment med ideologiskt drivna privatiseringar och vinstjakt”. De kommer att genomföra en översyn av hur hemtjänsten  ska organiseras och titta på om LOV ska vara kvar eller inte. Det nya äldre-, personal- och jämställdhetsborgarrådet, vänsterpartisten Clara Lindblom, vill att LOV ska bort.

– Det är ingen hemlighet att Vänsterpartiet vill avskaffa LOV. Men det vi är överens om i majoriteten är att vi ska se över hela LOV. I samband med det ska vi även se över ersättningssystemet, säger Clara Lindblom (V).

Hon tycker att oavsett om LOV blir kvar eller inte så måste antalet hemtjänstföretag minska. LOV innebär etableringsfrihet, vilket gör att det inte går att sätta någon gräns för antalet företag. Om LOV blir kvar hoppas Clara Lindblom att hårdare krav ska minska antalet utförare. Det handlar bland annat om meddelarfrihet, bemanningskrav och krav på kollektivavtal.

– Den här utredningen kommer att titta på vad som går att göra inom ramen för LOV. Om det är möjligt att göra alla de saker som vi vill göra, då är det öppet för att behålla LOV. Men jag tror inte att det går, säger Clara Lindblom.

Så du tror att LOV kommer att avskaffas?

– Det vill jag inte säga. Jag vill att LOV ska avskaffas, men jag vill också invänta utredningen. Det är tre partier till som ska vara med och bestämma.

Hon hoppas att utredningen kan bli klar under våren, men säger att man måste ha respekt för att det är ”en stor skuta att vända” efter åtta år med alliansstyre.

Moderateraterna fruktar kursändringen och tror att risken är stor för att LOV avskaffas.  

– Jag känner stor oro, hittills har vi kunnat se att Vänsterpartiet har ett stort inflytande över den politik som har lagts fram. Det är väldigt olyckligt för de äldre som har valt hemtjänst inom LOV att deras möjlighet till mångfald och valfrihet minskar, säger Anna König Jerlmyr, gruppledare för Moderaterna i stadshuset.

Hon säger att det också skapar osäkerhet hos alla de som jobbar inom privat hemtjänst och att det riskerar att hämma verksamheterna i väntan på besked.

– Företagen kommer ju inte vilja satsa, anställa, skicka personalen på utbildningar, om de inte vet om de får vara kvar. Om LOV försvinner innebär det att vi rullar tillbaka viktiga reformer och går tillbaka i utvecklingen till förra seklet, säger Anna König Jerlmyr.

 

Hos Kommunal är tongångarna desto mer positiva. Kommunals ordförande i Stockholm, Margareta Bohman, är ”full av förtröstan” inför de kommande fyra åren.

– Jag är helt övertygad om att den nya majoriteten blir ett utmärkt lyft för medlemmarna i Stockholms stad. Vi vill ju skrota LOV, men självklart måste man utreda först. Det är ju inte svart eller vitt, det finns ju flera utförare inom LOV som gör ett fantastiskt arbete, det får man inte bortse från, säger Margareta Bohman.

Hemtjänsten i Stockholm

Lagen om valfrihetssystem, LOV, infördes i Stockholm 2009. Runt 200 företag är verksamma i staden. Som KA berättade förra året saknar en majoritet kollektivavtal. Konkurrensen har i många fall lett till dåliga arbetsvillkor, där personalen till exempel inte får betalt för restid-en mellan brukarna. Kommunen gjorde nyligen en utredning av 8 företag som visade att 4 av dem inte betalade för restiden.

I våras bytte kommunen ersättningssystem och började med ett elektroniskt tidmätningssystem, Paragå, som innebär att utförarna bara får betalt för tiden hos brukarna. Många anställda har vittnat om ökad stress sedan Paragå infördes.

Tidigare har Södertälje, Fagersta och Kristinehamn avskaffat LOV.