Rätt till heltid men för lite personal i Smedjebacken
I landets rödaste kommun Smedjebacken har de vårdanställda få delade turer och rätt till heltid. Men mest av allt skulle de vilja ha fler händer.
– Jag tror inte det gör någon skillnad vad det är för politiker. Vi är ändå underbemannade, säger undersköterskan Karin Spångmyr.
”Vi har skor för alla vader”. Den grälla skylten till skoaffären välkomnar oss halvvägs upp i backen. Söderbärke ligger vackert strax ovanför sjön Barken. In en bit bakom Ica hittar vi äldreboendet Hedgården i en låg beige tegelbyggnad.
– Det är under all kritik.
Den gamle mannen i ljusblå kofta och en svart liten fyrkantig låda fastklämd på pekfingret ler illmarigt mot avdelningens sjuksköterska.
Hon skrattar men försäkrar honom om att det inte är något större fel på hans syresättning i dag.
Hedgården rymmer tre avdelningar med vardera tio boende. Vårdbiträdet Majlis Wildén och undersköterskan Karin Spångmyr tycker att det är en bra arbetsplats med fina kollegor. Men bemanningen är slimmad och på helg-erna är det tufft med två anställda på tio boende. På vardagarna är de tre.
– Vad jag har hört är det dålig bemanning även i andra kommuner. Jag tror inte det gör någon skillnad vad det är för politiker, säger Karin Spångmyr och Majlis Wildén håller med.
Nära 60 procent av de som bor i Smedjebacken röstade på Socialdemokraterna i kommunvalet 2010. Det gör Smedjebacken till Sveriges rödaste kommun. Det märks inte minst på att här inte finns någon privat vård. Anställda i vård- och omsorg har rätt till heltid och de delade turerna är få. I hemtjänsten har de anställda en delad tur på sex veckor. På Hedgården har man hittills helt lyckats undvika delade turer.
– Det är skönt att slippa det. Jag hade det när jag jobbade i hemtjänsten och det var hemskt, säger Karin Spångmyr.
De uppskattar också rätten till heltid. Men särskilt nöjda med sin arbetsgivare är Karin Spångmyr och Majlis Wildén inte.
– Det stora problemet är underbemanningen och Timecare som har försämrat mycket, säger Majlis Wildén.
När schemaläggningsprogrammet Timecare infördes för många år sedan innebar det en möjlighet för de anställda att inte bara att lägga eget schema, utan också att jobba in tid som de senare kunde ta ut i långledigt. Det går inte längre. Värst är det för de deltidsanställda, som Majlis och Karin som jobbar drygt 80 procent.
– Om vi har jobbat mer, så att vi har plustid, så lägger kommunen bara in en timme mindre per pass. Vi förlorar ledigheten men har lika mycket jobb att göra. Vi får jobba fler och kortare pass, förklarar Majlis.
En kommun som så länge haft rött styre skulle må bra av att få ett maktskifte någon gång ibland i alla fall, resonerar Karin och Majlis.
– Det skulle skaka om dem och kanske få dem att bli lite mer rädda om oss anställda, säger Majlis Wildén, som själv bor i den röda grannkommunen Ludvika.
Socialdemokraten Leif Nilsson är Smedjebackens kommunalråd. Han påpekar att äldreomsorgen i år fått extra miljoner för att kunna höja bemanningen.
– Men två anställda på tio brukare, det är tufft, medger han.
Anställda vi pratat med menar att det inte spelar någon roll om det är rött eller blått styre. De som jobbar med äldre är ändå alltid underbemannade?
–Vi kan inte jobba med annat än skatteintäkter, så tillvida är det sant. Men sänker regeringen skatterna är det svårt att få pengar till personal. Det var en oerhörd skillnad när vi hade en S-regering, menar Leif Nilsson.
Kommunens oppositionsråd, moderaten Lotta Gunnarsson, vill varken riva upp rätten till heltid eller tillåta fler delade turer.
– Heltid är en viktig jämställdhetsfråga och vi vill inte tvinga någon att jobba delade turer, säger hon.
När KA frågar vilken skillnad det skulle göra för vårdanställda om Moderaterna tog över styret i Smedjebacken, nämner Lotta Gunnarsson först en satsning på höjd kompetens i äldreomsorgen, men medger att det också är något som Socialdemokraterna vill se.
– Sen vill vi ju också införa lagen om valfrihet i äldreomsorgen. Det är bra för de anställda att få fler arbetsgivare att välja på.
Smedjebacken
• Invånare: 22 500.
• Socialdemokraterna fick i förra valet 58,42 procent av rösterna.
• Rätt till heltid: Ja.
• Fria arbetskläder: Ja.
• Delade turer: Enbart i hemtjänsten än så länge. En på sex veckor.
• Andel privatiserad verksamhet: Ingen.
• Lägstalön: Enligt avtalet med Sveriges Kommuner och Landsting (SKL): Utan utbildning: 17 600 kronor. Med gymnasieutb. + ett års anställning: 20 120 kronor.
• Medellön*: 21 198 kronor.
• Individuella löner: Nej.
• Tjänstgöringsgrad i genomsnitt*: 88 procent.
• Bemanning på boenden: Dag: 0,93 Natt: 0,25.
• Andel visstid-, tillsvidare och timanställda (i april 2014): Tillsvidare: 82 procent. Visstid: 6 procent. Timavlönade: 12 procent.
* Avser tillsvidare- och visstidsanställda, ej timanställda.