Malin Nihlén och Martin Arfwedson.

Det blåser kraftigt när vi kör till Bjärred en junidag. Vallmon fladdrar längs vägkanten och lyser röd framför det skummande grå havet. Vi åker förbi den vackra långbryggan och vid matbutiken Netto svänger vi in mot Jonasgården. Här träffar vi fyra anställda i hemtjänsten. Bjärreds äldreomsorg privatiserades först 2013, men i resten av Lomma är det privat sedan tidigare. Förenade Care driver nu all hemtjänst och alla boenden i kommunen utom ett korttidsboende.

– De har dragit åt tiderna per vårdtagare, det är nog den största skillnaden, säger Emil Vernberg.

En annan viktig skillnad är att det är färre tillsvidareanställda och många timvikarier, enligt personalen.

– Vissa dagar är vi fler vikarier än fast anställda, säger arbetsplatsombudet Malin Nihlén. Många har ingen erfarenhet från vården.

De båda killarna och Malin jobbar heltid, vilket bara fyra personer i hemtjänsten gör. De flesta har 75 procent och kan jobba mer om de svarar på ett sms när det behövs folk.

– Många vill jobba heltid, man har familj att försörja. De som jobbar 75 måste jobba extra, men svarar du inte direkt så får någon annan passet, säger Emil.

Personalen har fria arbetskläder och hemtjänsten slipper delade turer. Men stressen har ökat efter privatiseringen, enligt personalen.

– Bemanningen är för låg för att kunna göra ett värdigt och kvalitativt arbete, säger Malin.

Spelar det någon roll för er att äldreomsorgen är privatiserad?

– Ja, det gör det faktiskt eftersom det är skillnad, tycker Malin. Som jag känner det så handlar allting om pengar. Ett privat företag ska helst ligga på plus alltid. På så sätt är det bättre med kommunalt som är mer plus minus noll.

– Det som går ut över vårdtagarna, till exempel mer stressad personal, spelar roll. Annars kvittar det mig om det är privat eller kommunalt, säger Evelina Persson.

Personalen säger att det är viktigt hur de röstar i kommunvalet, eftersom de väljer sina arbetsgivare. Av de fyra är det bara Martin som bor i Lomma kommun, de andra i Kävlinge.  

Hur märks det att Lomma är Sveriges blåaste kommun? 

– Man märker det på att de privatiserar, det är ju typiskt blått, säger Malin.

Martin tillägger att det nästan bara bor högavlönade här, vilket syns på husen och bilarna.

– Det märks också lite i sättet som vissa vårdtagare bemöter oss. Man är lite piga eller tjänstefolk. Men det är som tur är inte så många som tycker så.

Lunchrasten är slut och personalen måste röra på sig. Emil lägger ryggsäcken i cykelkorgen och ger sig iväg. Malin stoppar sin välfyllda nyckelring i fickan på bussarongen. Martin ska gå en promenad med en vårdtagare och Evelina, som är ledig i dag, ska åka hem igen. De skrattar och skämtar och konstaterar att de har världens bästa arbetskamrater här.

Anders Berngarn (M) är kommunstyrelsens ordförande.

Varför ska en undersköterska i Lomma rösta på er om politiken leder till sämre arbetsvillkor?

– Så hoppas jag verkligen inte att det är. Jag har inte hört något om missnöje. Man kan ju vända på det: de äldre har fått en bättre vård. Vi är otroligt nöjda.

Före 2013 drevs halva äldreomsorgen av kommunen och halva av Vardaga. Men politikerna var inte nöjda med kvalitén utan gjorde en upphandling med kvalitetskrav.

Den vann Förenade Care.

Är inte valfrihet viktig?

– Jo, men vi har inte haft valfrihet på flera år. Vi har stor befolkningstillväxt och man har fått komma till det boende som haft en ledig plats.

Oppositionens Lisa Bäck (S) säger att om hennes parti får majoritet ska halva äldreomsorgen gå tillbaka till kommunen.

– Vi går till val på valfrihet, det brukar ju vara M:s fråga.

 

Lomma

Invånare: 22 500.
Moderaterna fick i förra valet 51,88 procent av rösterna.
Rätt till heltid: Nej.
• Fria arbetskläder: Ja.
• Delade turer: Var femte helg på boende. Mer sällan i hemtjänsten.
• Andel privatiserad verksamhet: All hemtjänst och alla äldreboenden utom en korttidsavdelning.
• Lägstalön: Enligt avtalet med Vårdföretagarna. Från 1 nov 2014 gäller: Utan utbildning: 17 245 kronor. Med gymnasieutb. + ett års anställning: 19 495 kronor.
• Medellön*: Cirka 22 600 kronor.
• Individuella löner: Ja.
• Tjänstgöringsgrad i genomsnitt*: 80 procent.
• Bemanning på boenden: Dag: 0,71 Natt: 0,30.
• Andel visstid-, tillsvidare och timanställda (i april 2014): Förenade Care har inte kunnat ta fram de uppgifterna.

* Avser tillsvidare- och visstidsanställda, ej timanställda.