Mobilen har man med sig nästan jämt. Det gör den till ett väldigt bra verktyg för att behandla sig själv med, tycker Hoa Ly, som är forskare i klinisk psykologi vid Linköpings universitet.

– Vi interagerar med mobilen i snitt 150-200 gånger per dag, då blir vi påminda att utföra saker som vi kanske inte skulle ha gjort annars, säger Hoa Ly.

De appar som man kan använda för att minska stressen består ofta av korta övningar, som man kan göra närhelst man får en stund över: På bussen, i väntan på en kompis, i fikahörnan på jobbet.

– Korta stunder, men ofta är nyckeln till att må bra, säger Hoa Ly.

Det behöver inte ens alltid vara lugnt omkring en när man tränar:

– Tunnelbanan är ett utmärkt ställe att träna mindfulness. Man kan använda ljudet runt omkring för att träna på att fokusera på sin andning och sina tankar, säger Hoa Ly.

Han har gjort en studie där deprimerade personer fick använda appar, en med mindfulnessövningar och en speciell specialgjord app för depressionsbehandling. Båda apparna gav mycket bra resultat.

I studien ingick mejlkontakt med en terapeut, så det är inte säkert att det blir lika bra resultat utan den kontakten. Men det viktigaste i behandlingen är ändå det arbete man gör själv, i sin egen vardag. Och en app kan vara en bra hjälp i detta.

– Men det är viktigt att komma ihåg att appen är ett verktyg. Den ger dig inte mer tid, och du måste göra jobbet själv, säger Hoa Ly.

Mindfulness

En metod för att bli medveten om tankar och känslor och känna sig mer närvarande i nuet. Kan minska stress och oro.
Kroppsscanning: Övning där man uppmärksammar en kroppsdel i taget, och känner efter hur den känns. Vanligt inslag i mindfulness.

Meditation

Övning i att fokusera sin uppmärksamhet. Viktigt inslag i mindfulness och annan mental träning. Även vanlig i flera religioner.