I fredags häktades tio personer som greps vid polisrazzian mot hemtjänstföretaget Jome Omvårdnad i Södertälje. De är alla misstänkta för grovt bedrägeri mot Södertälje kommun och Arbetsförmedlingen. Som KA berättade i går så har åklagaren begärt att tillgångar på sammanlagt 10,7 miljoner säkras från företaget.

Drygt två miljoner gäller felaktigt utbetalade pengar från Arbetsförmedlingen. KA berättade i förra veckan att Jome Omvårdnad fått stora summor i nystartsbidrag från Arbetsförmedlingen, och nu bekräftar kammaråklagare Kristina Lindhoff Carleson att de dryga två miljonerna gäller nystartsbidrag.

– Det är ju olika anledningar till att de är felaktigt utbetalade. Dels att det är personer som har fått det där vi anser att det finns misstankar att de inte varit berättigade till det över huvud taget. Och sen också att man inte har arbetat så mycket som det påstås, säger Kristina Lindhoff Carleson.

När du säger att de inte har varit berättigade, handlar det om att de inte har varit arbetslösa den tiden som krävs för att få nystartsbidrag?

– Ja det finns lite olika delar i det, men helt enkelt att om Arbetsförmedlingen fått reda på deras situation så hade de inte varit berättigade till den typen av bidrag.

Bland de häktade finns dels företagsledning och personal, men också en brukare. Kristina Lindhoff Carleson säger att det i nuläget inte ser ut att bli fler brukare.

– Nu har vi det här och utredningen fortsätter ju. Sen vill inte jag gå in på hur vi har tänkt i fortsättningen men det är naturligtvis så att förundersökningen fortsätter nu och det är ett gediget arbete vi har framför oss.

Kristina Lindhoff Carleson vill inte uttala sig om det kan bli större summor som Jome Omvårdnad misstänks ha lurat stat och kommun på än de 10,7 miljonerna, och inte heller om pengarna har investerats någonstans.