Igår (måndag 30 september) besökte inspektörer från Arbetsmiljöverket demensboendet Elgströmska huset i Örebro efter att Kommunal och Vårdförbundet lagt varsitt skyddsstopp i förra veckan. Bakgrunden till Kommunals skyddsstopp handlar främst om att bemanningen är dålig och att en stor del av personalen saknar rätt kompetens. Det här har lett till stor stress.

Vid måndagens inspektion på Elgströmska huset beslöt Arbetsmiljöverket att häva Kommunals skyddsstopp som handlade om att inte utföra uppgifter som delegerats av sjuksköterskor, till exempel att ge brukarna medicin. Samtidigt kräver Arbetsmiljöverket att Attendo tar fram handlingsplaner för hela arbetsmiljöarbetet inom tre veckor.    
   – Det är ändå positivt att vi ska få handlingsplaner, säger Britt-Marie Balaj.  

Vet du hur helgen har varit för personalen på Elgströmska?
   – Den har varit jobbig. Flera har sjukskrivit sig för att de inte klarar stressen.

På onsdag (2 oktober) ska fackliga företrädare från Kommunal och Vårdförbundet ha ett möte med personalspecialister från Attendo och diskutera situationen på Elgströmska. Under veckan väntas också inspektörer från IVO (Inspektionen för vård och omsorg) göra ett besök på Elgströmska för att bedöma brukarnas situation, uppger Nerikes Allehanda.