Stadsparken i Laholm har prisats som ”Sveriges mest inspirerande park” på mässan Elmia Park. Grattis, hur känns det?
  – Det känns otroligt skönt. Pricken över i. När man har varit med från början är det jätteroligt. Jag började 2007 och det är roligt att få det här efter allt slit. När järnvägen här lades ned var det bara jordhögar på platsen. Jag var med och började gräva fram det här och 2008 började vi plantera. Vi hade från början målet att vi skulle vara med i en tävling om vackraste park. Den här tävlingen är ny för i år så då blev det den.

 Cecilia Karlsson, parkarbetare i Laholms kommun.Cecilia Karlsson.

Varför tror du att er park vann?
  – Vi har lite nytänkande från tidig vår till sen höst. Vi har en savann som vi är ensamma om i Europa, där vi har lagt ut sand och sått fröer i. Vi har landskapsarkitekten Peter Gaunitz att tacka, han är pappa till parken, men han lever inte längre så tyvärr får han inte uppleva det här. Parken är fortfarande inte riktigt färdig, vi jobbar på den. Det som redan finns har uppskattats av allmänheten.

Hur mycket kan du som parkarbetare påverka hur parken ska se ut?
  – Jag har ganska stort inflytande i och med att jag har varit med från början. Vår arbetsledare är jättekunnig inom växter och man är en i gänget och kan påverka.

Vad ska ni göra härnäst?
  – Belysningen ligger främst. Sedan snackar vi om att ha ett salamanderdike, men man behöver nog tillstånd och så. Och en träskeplats där ungar ska kunna plaska i lera. Och en del träd ska planteras. Vi får se om politikerna är med på banan.

Stadsparken i Laholm.Stadsparken i Laholm.

Vinnarna

Kategori: Kyrkogård: Höganäs kyrkogård
Kategori: Offentlig Park, Etablerade parker?: Ronneby Brunnspark
Kategori: Offentlig Park, Nyetablerade/omgjorda parker: Stadsparken Laholm
Park Inspira är ett pris som delas ut av Elmia under mässan Elmia Park i Jönköping. Den är öppen för alla som arbetar med offentliga parker i Sverige. Årets upplaga vände sig till kategorierna kyrkogård och offentlig park.