Förslaget, som presenterades inför kommun- och landstingsföreträdare vid Socialdemokraternas kommunmöte i Stockholm (den 11 september), går ut på att det behövs ungefär 1 000 nya förskollärare i Sverige, för att öka kvaliteten i förskolan.
  S vill se en satsning på fler utbildningsplatser och avsätter 110 miljoner kronor till detta i sitt budgetförslag nästa vecka.
  – Bristen på förskollärare ökar, och det går tre på varje utbildningsplats, samtidigt som många går arbetslösa som vill bli förskollärare, säger Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven till nyhetsbyrån TT.

En del av dessa platser ska alltså komma till via validering av barnskötare. Hur många sådana platser S vill ha framgår inte av förslaget.
  Enligt förslaget ska också utbildningsanordnarna tillsammans med arbetsgivarna anstränga sig mer för att få fler män att söka sig till förskolläraryrket. I dag är knappt fyra procent av förskollärarna män.