1:a pris till Frida Lundgren,
Maskinliv:

”Med besvärjelser, välfunna bilder, språklig stegring och effektfulla upprepningar bygger Frida Lundgren upp en närmast bultande panik runt ett morgondrama: Hur många är på plats inför dagens hemtjänstpass, kommer de mänskliga kuggarna att hålla maskin-eriet rullande den här gången också?”

 Fatmir Lleshi.Fatmir Lleshi.

2:a pris till Fatmir Lleshi,
Var ligger min arbetsplats i morgon?:
”Händer som broilers och såpa som glass. Fatmir Lleshi förmår med ett snillrikt språk och en skildring också av vardagen bortom arbetet visa upp en hel människa. Med ett aktuellt ämne ur samtiden skildrar han den yrkesstolta städaren och komplexa människan i rut-vardagen.”

 

 

Mattias Persson.Mattias Persson.

3:e pris till Mattias Persson,
Tolv minuter
”Snart! Snart kommer de. Snart måste allt vara rent. Sjukhusstädaren Mattias Persson lyckas i sin novell skildra hetsen att få klar en operationssal i tid. I ett furiöst, filmiskt inspirerat tempo som håller läsaren fångad från första till sista raden beskriver han tolv avgörande minuter bakom kulisserna.”

 

Annika Edin.Annika Edin.

3:e pris till Annika Edin,
Men som aldrig slutat drömma:
”Annika Edins novell om ett hemtjänstpass hos en svårt sjuk man låter läsaren ta del av kontrasternas yrke där sorg och glädje, liv och död kan samsas.  Med poetisk kraft och egna bilder knyter hon ihop yrkesroll och privatjag i en text, där empati och ömhet finns sida vid sida med livsglädje och frihetslycka.”

 

Jimmy Eriksson.Jimmy Eriksson.

3:e pris till Jimmy Eriksson,
Någon som förstår:
”En fint komponerad novell där Jimmy Eriksson ger huvudpersonen flera roller: Hon som inte trivs i arbetsgruppen, hon som hatar sitt jobb, och hon som älskar sitt jobb på en gruppbostad. Mötet mellan huvudpersonen och den boende ger både läsaren och vårdaren Linnea hopp om livet.”

 

Juryn: Liv Beckström, Catarina Berglund och Johan Erlandsson