I ett första skede innebär en stundande konflikt att Kommunals medlemmar på Keolis, Söderhallen i centrala Stockholm, Arriva i Råsta och Nobina i Umeå strejkar från och med 00.01 natten till onsdagen den 19 juni.
  Lenita Granlund säger i ett pressmeddelande:
  – I budet ingick inte några som helst förbättringar för våra medlemmar och anställda inom trafiken. Det innebär att en konflikt rycker allt närmare. Hela Kommunal tar nu strid för att anställda inom trafik ska få bättre arbetsvillkor.

Bussarbetsgivarnas vd Peter Jeppsson kommenterar de strandade förhandlingarna:
  – Vi är inte fullt ut nöjda med medlarnas bud, men vi tar vår del av ansvaret för att förhindra en strejk genom att ändå acceptera  budet. Vi är besvikna över att Kommunal vägrar att acceptera löneökningar i nivå med vad övriga arbetsmarknaden tackat ja till. En strejk kommer att få omfattande  konsekvenser för resenärerna.

En av de ombudsmän på Kommunal som har suttit med och förhandlat är Susanne Gällhagen:
  – Budet innehöll inte något tillfredsställande i de frågorna som vi trycker på: övertagande av personal vid upphandlingar, arbetstidsfrågor och lägstalönerna.
  Det är det som är tvistefrågorna framför allt?
  – Ja, som inte vi tyckte var tillfredsställande i budet.
  Vad består budet utav när det gäller övertagandefrågan?
– Vi har sagt nej, så vi diskuterar inte budet något mer. Vad det innehöll är rätt ointressant. Vi kände bara att vi har inte fått några av våra krav tillfredsställda så som vi önskar. Därför valde vi att säga nej.
  Vad händer nu?
  – Medlarna har frånträtt. De står till vårt förfogande om parterna vill, men just nu har de frånträtt.
  Vad tror du kommer att hända?
  – Det får vi se.
  Men tror du att ni kommer att försöka få till någon mer medling eller tror du att det blir konflikt nu?
  – Medling blir det inte eftersom medlarna har frånträtt. I såna fall blir det att parterna sätter sig ner och börjar förhandla igen. Och just nu har vi inte satt någon tid med arbetsgivarna att göra det, eller haft några kontakter med arbetsgivarna om det.
  Kommer ni att be om sympatiåtgärder från något annat fackförbund?
  – Den frågan har vi inte tagit ställning till än. Den får vi vänta med att svara på.