Livet efter fetmaoperationen
En fetmaoperation minskar utrymmet för mat i magen, och gör att kroppen inte tar upp näring på samma sätt. Hungerkänslorna brukar också minska.
Men operationen kan göra mer än så, berättar dietisten Anna Laurenius, som skrivit en avhandling om matvanor efter operation med gastric bypass-metoden.
– Man kan få rena smakförändringar, att sött smakar för sött. Söt och fet mat blir inte lika intressant, säger Anna Laurenius.
Normalt blir vi gladare av att äta choklad än morötter. Det beror på att fett och socker sätter i gång hjärnans belöningssystem. Men efter en fetmaoperation minskar ofta den belöningseffekten.
Många börjar äta nyttigare, till exempel mer frukt och grönsaker, visar Anna Laurenius avhandling.
Till viss del kan det bero på den effekt som kallas dumpning. Det uppstår hos många opererade när de äter för mycket av mat som är fet och söt, som glass, bullar, korv och läsk. Man kan bli trött och illamående och måste ligga ner en stund.
– Patienterna är ofta nöjda med att få den här begränsningen. Man ska inte se det som en komplikation utan som ett hjälpmedel, säger Anna Laurenius.
För en del betyder det här att det blir väldigt lätt att gå ner i vikt. De äter mindre och nyttigare utan att behöva tänka särskilt mycket på det.
Andra får fortsätta kämpa ganska hårt mot hunger och sötsug, några fortsätter att gå upp i vikt även efter operationen.
– Det är en standardiserad operation, men det är väldigt ostandardiserade människor vi gör operationen på, säger Anna Laurenius.
Den som både har tur och kämpar på med bra mat och motion kan slippa övervikt helt.
– Men de flesta blir absolut inte normalviktiga. I genomsnitt går man ner ungefär 70-75 procent av sin övervikt, så man har viss övervikt kvar. Det är ändå en bra effekt, säger Anna Laurenius.
Hur många?
Fetmaoperationer har ökat mycket de senaste tio åren. Från under 1 000 om året steg antalet till som mest 8 600 år 2011. Enligt en expertgrupp är detta ganska lagom i förhållande till behovet. 2011 var 2,4 procent av svenskarna så feta att de skulle kvalificera sig för operation. Det motsvarar ca 200 000 personer.
Varför operera?
Det kan verka drastiskt att skära i friska organ för att åstadkomma viktnedgång. Men sjukvården har inte så mycket annat att erbjuda. Kostråd, motion på recept, läkemedel och terapi används och fungerar för en del, men långt ifrån för alla. Operation är den metod som ger bäst och mest bestående resultat.
Hur påverkas hälsan?
Man opereras inte för att bli smal och snygg, utan för att må bättre. Här är några exempel:
Två tredjedelar av dem som haft diabetes slipper medicin.
40 % botas från högt blodtryck.
60 % slipper medicin mot blodfettsrubbningar.
40 % slutar medicinera mot depression.
Stor övervikt krävs för att få operation
Så stor övervikt krävs: Man kan få operation om man har ett BMI över 35. (BMI = body mass index). Ett BMI på 35 har en kvinna som är 170 cm lång och väger 102 kilo. Oftast krävs också att man har någon fetmarelaterad sjukdom, att man har varit överviktig länge och försökt gå ner i vikt på andra sätt.
Det finns flera metoder, den vanligaste är gastric bypass, som visas i grafiken här ovan. På de flesta kan operationen göras med titthålskirurgi, det vill säga genom en mycket liten öppning i buken.
Två andra metoder är gastric banding och sleeve gastrectomy.