Medlarna i konflikten mellan Bussarbetsgivarna och Kommunal har mött fackets förhandlare i dag. Men vad som har sagts stannar i förhandlingsrummet.
   – Vi har träffat medlarna i dag och ska ha kontakt igen i eftermiddag, det är det enda jag kan säga, säger Susanne Gällhage, ombudsman på Kommunals enhet för arbetsrätt och kollektivavtal.
Kan du säga något om läget i förhandlingarna?
   – Nej, ingenting.
Hur nära varandra står parterna?
   – Vi träffade medlarna för andra gången. Vi står ingenstans förrän vi har fått ett bud, säger Susanne Gällhage.

För arbetsgivarna förhandlar bland andra Peter Jeppson, vd för Bussarbetsgivarna. Han kallar strejken för ”en väldigt allvarlig sak” och säger om förhandlingsläget:
   – Vi är ganska långt ifrån varandra. Medlarna har ju precis kommit igång med sitt jobb. De håller fortfarande på och sonderar och sätter sig in i var knutarna sitter.

Var sitter knutarna?
   – Det finns knutar på flera ställen. Både vad gäller pengar och vad gäller andra frågor. Vi jobbar för att försöka se till att det varken blir strejk eller lockout i nästa vecka. För det skadar allmänheten, företagen och de anställda. Och det skadar relationer. Det vilar ett rätt stort ansvar på båda parter att försöka komma i mål före torsdag nästa vecka, säger Peter Jeppsson.

Runt om i landet hålls nu medlemsmöten där varslade kommunalare får lufta sina frågor. En arbetsplats som är berörd är Björks buss i Västerås och Hallstahammar. Där arbetar Stefan Engström, som också är Kommunals arbetsplatsombud.
   – Alla är fundersamma över vad som ska hända. Alla undrar om det är förhandlingar, säger han.
Vill man strejka?
   – Det låter så. Man vill ha en bättre lön helt enkelt. Vi tycker vi släpar efter.

Kommunal har varslat om strejk från och med torsdagen den 13 juni för anställda på verkstad och servicehallar på Keolis i Jönköping och Stadsbussarna i Gävle och Östersund.
   Det faktum att servicehallarna är uttagna i strejk innebär att bussarna inte kan tankas, något som i praktiken lamslår kollektivtrafiken i dessa städer.

Den 13 juni har Kommunal också varslat spårvagnsförarna i Norrköping om strejk, liksom förarna på Bergkvarabuss i Strängnäs, Arriva i Halmstad och Björks buss i Västerås och Hallstahammar. Inte heller där kommer trafiken att kunna rulla.
   Från den 13 juni råder dessutom nyanställningsblockad för Bussarbetsgivarna och Swebus, vilket bland annat innebär att arbetsgivarna inte kan nyanställa exempelvis behovsanställda.

Från och med onsdagen den 19 juni utvidgar Kommunal sitt varsel. Då har förbundet tagit ut samtliga anställda på Nobina i Umeå och i Södertälje, på Keolis i Söderhallen i centrala Stockholm, samt på Arriva i Råsta norr om Stockholm.
   Kommunal har också lagt alla arbetsuppgifter i blockad. Det innebär att varken tjänstemän, oorganiserade eller medlemmar i andra fack får utföra de arbetsuppgifter som de strejkande medlemmarna vanligtvis gör.
Bussarbetsgivarna har svarat med lockout för de arbetare som berörs av strejken.

1 400 kommunalare berörs direkt av strejkvarslet, sammanlagt har Kommunal ungefär 15 000 medlemmar på trafiksidan.
   Avtalsförhandlingarna har pågått sedan början av april och Kommunals viktigaste krav är lönehöjningar i krontal på 1 740 kronor, räknat på heltid och 36 månader. Kommunal kräver lägstalöner för olika personalkategorier, exempelvis trafikvärdar. Kommunal kräver också att alla anställda får följa med när trafiken upphandlas och en ny entreprenör tas över. I dag är ofta provanställningar satta i system, också för rutinerade förare.