– Varför är det annat som gäller personliga assistenter än hemtjänsten? Enskilda och god man kan redan i dag styra väldigt mycket och var sätter man då gränsen från arbetsgivaren, undrar Lill Andersson, ordförande för Kommunal i Forshaga, som ännu inte hunnit ta upp frågan med arbetsgivaren.

KA har redan skrivit om att omsorgspersonalen i Forshaga kommun har fått fria arbetskläder. Lill Andersson reagerade på att de personliga assistenterna i kommunen måste kolla med sin brukare eller dennes gode man om de får använda arbetskläder på arbetsplatsen. Den informationen skickades ut till personalen innan de skulle få prova ut arbetskläder.
  – Jag måste undersöka hur det ser ut hos assistenterna, om det här är ett problem.
  Enligt Lill Andersson skulle personliga assistenter först inte få några arbetskläder alls, men för henne är det självklart att de ska få arbetskläder när äldreomsorgen får.

 Arbetskläder.Foto: Øyvind Lund 

Britt-Marie Johansson, vård- och omsorgschef i Forshaga, bekräftar att personliga assistenter får arbetskläder om deras brukare säger ja till det.
  Varför måste de få godkänt från brukaren?
  – Alla brukare vill inte att det står Forshaga kommun på kläderna om de till exempel är ute på stan med assistenten.
  – Men jag måste forska i om de verkligen har möjlighet att säga nej. Använder de kommunen som utförare så är ju det ett val, det finns fler utförare, och då är det detta som ingår. Jag ska kolla med Socialstyrelsen om de verkligen kan säga nej.

Britt-Marie Fagerlund är samordnare för tillsynen av personlig assistans vid Socialstyrelsen.
  Är det okej att brukaren har åsikter om assistenternas arbetskläder?
  – Ja, när det gäller arbetskläder tycker jag det. Jag vet inte hur brukaren ser på om man är för lättklädd på sommaren heller.
  – Jag tycker att man ska ha en överenskommelse mellan brukare och assistent. Man måste kunna ha ett samförstånd, man kanske kan ha arbetskläder inne men inte ute på stan. Hur kul är det att gå på konsert med någon om det står kommunens namn eller Assistansbolaget på kläderna?

Marianne Gustafsson jobbar som personlig assistent i Forshaga. Hennes arbetsgrupp frågade sin brukare och fick okej innan de provade ut arbetskläder. Hon har inte hört om någon kollega blivit nekad.
  – Det var bara så positivt att vi fick kläder. Vi behöver det.
  – LSS är en stark lagstiftning, brukaren har rätt att välja personal också. Det har man ju inte i hemtjänsten. Då kanske de kan välja tröjan också.