Frukt kan skydda mot bröstcancer
Allt fler får bröstcancer. Man kan minska risken för sjukdomen genom att motionera, dricka mindre alkohol och äta mer frukt.
Bröstcancer har ökat stadigt i Sverige i flera decennier. En del av ökningen beror på att befolkningen ökar och att vi lever längre. Men den viktigaste förklaringen är att vi har ändrat livsstil, anser Henrik Lindman, överläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.
– Det är den västerländska levnadsstilen, säger Henrik Lindman.
Det som påverkar mest är att svenska kvinnor numera föder färre barn, och är äldre när de får sitt första barn. Det påverkar hormonerna i kroppen så att risken för bröstcancer ökar.
Andra levnadsvanor ökar också risken:
– Alkohol är välkänt. Misstänkta faktorer är fet mat och brist på fiberrik kost, säger Henrik Lindman.
Därför vill han resa en varningsflagg för dieter som förespråkar mycket fett, som LCHF.
– Man blir förskräckt vid tanken på vad som kan hända framöver, om stora delar av befolkningen hoppar på det här tåget.
Men den ökning vi ser nu kan inte ha med LCHF-dieten att göra, eftersom det tar 20 år innan ändrade levnadsvanor slår igenom i statistiken.
Den som vill skydda sig mot bröstcancer, utan att behöva föda många barn, kan ta en rask promenad till fruktdisken:
– Det man vet skyddar mot cancer är frukt i första hand. Och motion är mycket positivt, säger Henrik Lindman.