– Idag städar jag åtta timmar per dag på min vårdcentral. Nu ska den städas på tre timmar och 12 minuter med samma städkvalitet. Det är klart att det inte blir samma standard! Jag kan mitt jobb och jag vet vad jag talar om, säger Ros-Marie Persson, lokalvårdare.
  I juli skulle Ros-Marie Persson ha arbetat på Vinslövs vårdcentral i 37 år. Nu tar Sodexo över från början av mars.
  1,8 miljoner kronor sparar Region Skåne på att lägga ut städningen av de 24 vårdcentralerna på entreprenad.
  – Man blir fruktansvärt arg över att politikerna inte värderar vårt jobb. Det är vi som är låginkomsttagare som ska drabbas och det är här de ska plocka pengar och tro att de kan spara in. Det är precis som vi inte skulle vara värda någonting, säger hon.
  Karin Jönsson på Kommunals sektion 39 menar att tiden som avsätts för städning ligger under alla gränser för vad som kan anses vara rimligt och kvalitetssäkert:
– Den här utvecklingen är helt förödande för all verksamhet. Man drar ner och drar ner för varje anbudsförfarande och till sist återstår ingen tid alls för att utföra arbetet. Det blir en nedåtgående spiral.

Monika Ekström är miljöpartistiskt regionråd och ordförande i Fastighets- och servicenämnden i Region Skåne. Hon ser inga problem med den halverade städtiden:
  – Har de hittills städat enligt den städstandard vi har ska det inte vara någon skillnad för den kommer att gälla även framöver. Har vårdcentralerna beställt städ för tre timmar är det vad de har beställt.
  Endast tre lokalvårdare väljer att gå över till Sodexo och deras arbetsvillkor kommer att försämras på grund av upphandlingen, vad har du för kommentar till det?
  – Vi ställer ju inga villkor om deras anställningar i våra upphandlingar, vilka arbetstider folk ska ha. Jag vet inte vilka arbetstider de har idag heller, säger Monika Ekström.
  Monika Ekström hävdar att lokalvårdarna haft andra arbetsuppgifter än endast städning, vilket gör att tiden framöver kommer att användas mer effektivt. Något som får Ros-Marie Persson att bli rejält upprörd:
  – Andra sysslor, som att sätta på kaffe, har vi ju bara gjort om vi haft tid över. De säger att det inte blir någon fara för smitta men jag har varit med om patienter som bajsat ned toaletten fullständigt och det har tagit en timme att göra rent den ordentligt. Jag har frågat hur det blir om det händer nu: ”Då stänger vi den toaletten”. Så då ska den vara stängd tills nästa dag när lokalvårdaren kommer! Det känns hemskt. Jag är noggrann med mitt jobb, vi är noggranna allihop och vi har varit stolta över det.

Totalt berörs 24 lokalvårdare, alla med gedigen erfarenhet. Många har arbetat i 20-30 år och den med kortast anställningstid började för fyra år sedan. Alla har erbjudits att gå över till Sodexo, men bara tre har tackat ja. Att majoriteten vägrar handlar om att de antagligen inte skulle ha kvar sina arbetsplatser, de skulle inte ha kvar sina scheman, de skulle antingen tvingas resa mellan flera olika arbetsplatser och orter för att få ihop en heltidstjänst eller arbeta kortare tid med lägre lön som följd.
  Kommunals Karin Jönsson konstaterar att paragrafen i LAS som ska skydda personalen vid övergångar inte är helt solklar:
  – LAS 6b säger ju exempelvis att man ska behålla sin lön, men man kan inte vara säker på att man får behålla anställningsgraden. Företaget kan begära förhandling om omorganisation och då kanske jag inte får mina åtta timmar per dag, eller jag kanske får åtta timmar fast på 3-4 olika arbetsplatser som ligger på flera olika orter …

Ställda inför den verkligheten väljer Ros-Marie Persson och majoriteten av de andra lokalvårdarna att ha kvar sina anställningar i regionservice, som Region Skånes städ- och serviceenhet kallar sig. Vad de kommer att arbeta med eller var de kommer att arbeta från början av mars vet de ännu inte, trots att det bara är en och en halv månad kvar.
  – Efter 37 år och med fem år kvar till pension slängs jag ut. Man får ju inte kränka människor idag, men vart går man med det? Var anmäler man att man har blivit kränkt? säger Ros-Marie Persson.
  Tillsammans med sina kollegor har hon samlat in 1555 namnunderskrifter i protest mot att städtiden dras ned vilket gör att det inte kommer att bli ordentligt städat. Protestlistorna har skickats till regionpolitikerna.

Skånes övriga vårdcentraler har redan städningen på entreprenad. Bakgrunden är ett politiskt beslut i Region Skåne om att ha det på detta sätt.
  Regionen styrs av de fyra borgerliga partierna tillsammans med Miljöpartiet.