Nyheter

Dålig arbetsmiljö kan leda till åtal

2013-01-17
Arbetsmiljön på akuten i Lund är ohållbar enligt Kommunal som nu får medhåll av Arbetsmiljöverket.
— Många mår jättedåligt. De är gråbleka i hyn, de berättar att de inte kan sova och de har mag- och tarmbesvär. Det är ju ohälsosam stress, säger Susanne Wensmark, Kommunals huvudskyddsombud.
Nu kräver Arbetsmiljöverket kraftiga förbättringar, annars väntar vite eller åtal.
Läs mer

Kommuner väljer olika nattis-vägar

2013-01-17
Allt fler småbarnsföräldrar arbetar på obekväma tider. Det får kommuner att välja nya lösningar för barnomsorgen. I Örebro hänvisas föräldrarna till privata alternativ och i Eslöv föreslår en politiker att den nattliga barnomsorgen istället ska komma hem till barnen.
Läs mer

”Vi tycker om våra vårdtagare”

2013-01-17
När brukarna tillfrågas är deras bild att personalen i äldreomsorgen oftast har tid att utföra sitt arbete. Och 88 procent av dem som har hemtjänst är mycket eller ganska nöjda med den. I Vindeln är siffran 99 procent.
— Det måste sippra igenom att vi trivs med vårt arbete, säger Annika Hallingfors som jobbar i Vindelns hemtjänst.
Läs mer

Fel att fackliga inte fick middag

2013-01-17
Det är inte tillåtet att bara bjuda anställda som inte är med i facket på middag. Arbetsdomstolen dömer ett företag som gjort detta till skadestånd för föreningsrättskränkning.
Läs mer

Ledare

Välfärdens val
är politikernas

2013-01-17
Kommunal är med sina 505 000 medlemmar en viktig röst i välfärdsdebatten. Med rapporten Vägval Välfärd sätter de ner en facklig fot och fokuserar på ökade resurser, garanterad personaltäthet, krav på utbildning och meddelarfrihet samt ett tydligt samhällsansvar för kvalitet, etik, utvärdering och regler för bemanning.
Läs mer

På jobbet

Kalle jobbar som trottoarpedagog

2013-01-17
— Det är ongar för hela pengen.
Karl-Erik Kalle Nilsson har med sex ord — och på bred bohuslänska — just beskrivit sitt jobb. Och så lassar han in en ny toastmacka i grillen. Det blir många såna den här kvällen, en vanlig kväll på ungdomsgården Blå Hallen i Hamburgsund.
Läs mer

Filmrecension

Django Unchained

2013-01-17
Amerikansk västern i regi av Quentin Tarantino med bland andra Jamie Foxx, Cristoph Waltz och Kerry Washington.
Läs mer