Som KA har rapporterat tidigare jobbar Kommunal med en översyn av sitt varumärke. En del i det arbetet är en opinionsundersökning där TNS Sifo ställer frågor om hur förbundet uppfattas.

I undersökningen ingår en del där deltagarna får associera kring namnet Kommunal och några alternativa namnförslag. Enligt Aftonbladet är tre av de alternativa namnen som nämns Fack Ett, Tjugofyrasju och Fundament. Avslöjandet har fått stor uppmärksamhet och på mikrobloggen Twitter får namnförslagen skarp kritik.
  – Det är ingen hemlighet att vi inte utesluter ett namnbyte, men det finns inga färdiga förslag. Vi testar olika saker. Undersökningen är en del i varumärkesarbetet, kommenterar Kommunals kommunikationschef Emma Nilsson.

 Emma Nilsson, kommunikationschef Kommunal.Emma Nilsson.
Foto: Björn Svensson

Emma Nilsson bekräftar att Fack Ett, Tjugofyrasju och Fundament är tre av totalt sex alternativa namn som förekommer i undersökningen. Vilka de övriga tre är vill hon inte säga. Hon vill heller inte kommentera hur namnen har tagits fram.
  – Det finns inget färdigt förslag om att vi ska byta namn. Om det blir ett sådant förslag kommer det att presenteras inför kongressen 2013.
  Vad säger du om reaktionerna ni har fått idag?
– Det är roligt och intressant att det väcker känslor. Vi utreder för att vi vill ha reda på fakta. Jag ser det inte som huvudsakligen negativt att det kommer reaktioner.