Tillsammans med medicinjournalisten Gunilla Eldh har han skrivit boken Hjärnkoll på värk och smärta. Den förklarar hur smärta fungerar. Och man behöver kunskap för att få rätt hjälp av sjukvården, det är Martin Ingvars erfarenhet.
  – Sjukvårdens högre tempo gör det svårare för patienter som inte har starka resurser. Man måste kunna lite grann själv. Det är en av idéerna med att vi skrev boken, säger Martin Ingvar.

 Martin Ingvar.Martin Ingvar.

Vad man måste ha klart för sig är att smärtan kommer från hjärnan, oavsett om den beror på benbrott eller sorg. Det här kan vara svårt att ta till sig: Att säga att något ”sitter i huvudet” brukar ju betyda att det är ett påhitt, en inbillning.
  Men hjärnans smärtsignaler är både verkliga och skadliga. Så här fungerar det: När vi gör oss illa skickas smärtsignaler till hjärnan. Det är ett varningsrop att vi måste göra något, till exempel ta bort handen från spisplattan. Utan förmågan att känna smärta skulle vi inte överleva.
  Om vi inte gör något, skriker kroppen högre och högre. Det har blivit kaos i hjärnans smärtsystem och vi får ont för att vi har ont, inte på grund av den ursprungliga skadan.
  Men hjärnan kan också skicka signaler som dämpar smärtan – det gör den till exempel när vi biter oss i läppen för att få mindre ont i den brända handen. Det här smärtdämpande systemet går att stärka, då får vi mindre ont.
 
Bra mat, god sömn och lugn och ro är saker som stärker. Aktivitet är också bra vid de allra flesta smärttillstånd. Många är rädda att röra sig och tror att det ska bli sämre då.
  – Jag har stor förståelse för det. Det räcker med att jag har lite ont någonstans för att jag ska vilja ställa in dagens motionstur, säger Martin Ingvar.
  För den som har haft ont länge kan det vara enormt svårt att bryta den onda cirkeln, och svårt att ta emot även välvilliga råd och hjälp.

Vinn boken!

Var med i utlottningen av Hjärnkoll på värk och smärta (Natur&Kultur). Skicka ett kort med namn och adress till:  Kommunalarbetaren, Box 196 11, 104 32 Stockholm. Märk kortet ”Hjärnkoll”.
Eller sms:a till 72672. Skriv karb bok bokens titel namn adress (ett mellanslag mellan varje ord). Kostar 4 kr. Senast 20 juni.