Vi arbetar dygnet runt för att tillmötesgå människors olika behov. 24 timmar per dag, sju dagar i veckan, året om. Våra nära och kära hamnar ofta i kläm och vi tvingas välja bort egna fritidsintressen då vi jobbar kvällar, nätter och helger. Det ingår i vårt jobb. Ett jobb som vi utför med stolthet.

Men vi reagerar emot att OB-ersättningen haft en närmast obefintlig ökning de senaste 17 åren. Kommunal har visserligen ökat våra grundlöner men vi vill också att man tar ett krafttag för att öka OB-ersättningarna.  Detta för att göra arbetet mer attraktivt samt för att kompensera den sociala inskränkning det faktiskt innebär att arbeta obekväm arbetstid.
  På 20 år har OB-ersättningen för kvällsarbete ökat med 7,20 kronor! Helgtillägget har de senaste 17 åren ökat från 29 till 47,10 kronor och storhelgstillägget från 58 till 94,30 kronor.

Att vi undersköterskor är underbetalda när det gäller obekväm arbetstid är inget nytt, men särskilt påtagligt blir orättvisan när man läser om en läkare som hade jour på sjukhuset i Varberg under juldagen. Läkaren fick 474 kronor extra i timmen för att det var julhelg. Undersköterskor får 47 kronor extra julhelgen jämfört med en vanlig helg. Är det verkligen rimligt att läkaren ska få fem gånger mer i extra ersättning för att det är jul jämfört med en undersköterska som arbetar motsvarande tid? Är det verkligen rimligt att vi ska värderas så olika?
  Vi föreslår att samtliga kommunalarbetare börjar ställa krav för högre OB-ersättning. För vi anser att vi är värda det. Nu undrar vi om det finns fler som tycker som vi?

Åsa Forssell och Ingrid Nygren,
undersköterskor Vindeln