– Jag blev väldigt förvånad, säger Kristian Lundberg i telefon från Malmö när han är ute och rastar sin schäfer. Min bok är ju ingen traditionell roman, det finns ingen ingång, mitt och avslut. Jag var övertygad om att Kerstin Ekman skulle vinna. Men min favorit var Hassan Loo Sattarvandi, hans roman ”Belägring” är underbar så jag hoppades på honom.
  Hoppades du inte på dig själv?
  – Nej, man kan inte hoppas på sig själv, det tycker jag är omoraliskt.
  ”Och allt skall vara kärlek” är självbiografisk och handlar bland annat om en ung och missbrukande Kristian Lundberg. Men också om kärlek, en kärlek som han återförenas med efter många år.

När jag träffade Kristian Lundberg i januari berättade han att han bestämt sig för att att inte ge ut uppföljaren och avslutningen på ”Och allt skall vara kärlek”, som skulle komma ut i vår med titeln ”En liten bok om helvetet”. Den handlar om hans uppväxt och personer som inte lever längre, varför han tycker det känns olustigt att ge ut den.
  Det är säkert många som väntar på boken, står du fast vid att inte ge ut den?
  – Ja, det gör jag faktiskt än så länge.
  Vad skulle få dig att ändra dig?
  – Du, det vet jag inte. Bara att jag bestämmer mig för att nu gör jag det, det är nog inga yttre omständigheter.

Priset är på 30 000 kronor, och för dem tänker Kristian köpa sig skrivro. Han skriver nu på en bok om Malmö och vad som hänt där det senaste året. Litterärt reportage kallar han boken, eftersom det är både statistik och skönlitteratur.

Sveriges Radios romanpris

Sveriges Radios romanpris ges varje år sedan1993 till en roman från det gångna året.
Nomineringar görs av kritiker och vinnaren utses av en grupp lyssnare.
Övriga nominerade var: Magnus Dahlström och "Spådom", Kerstin Ekman och "Grand final i skojarbranschen", Hassan Loo Sattarvandi och "Belägring", Eva-Marie Liffner och "Lacrimosa" och Sara Mannheimer och "Handlingen".