Muslimer i Tensta som oroar sig för den växande fundamentalismen väljer, liksom min familj, att flytta från Tensta vilket lett till att området blivit ännu mer isolerat. Fundamentalisterna började trakassera kvinnor för deras klädsel och det blev omöjligt för kvinnor att fika på kaféet i Tensta centrum. Kvinnorna får nöja sig med att träffas hemma hos varandra, utom synhåll från män.

För ett tag sedan satt jag ändå på ett kafé i Tensta tillsammans med riksdagens vice talman Susanne Eberstein och några kvinnor som är aktiva i den socialdemokratiska kvinnoklubben i Västerort. Modiga kvinnor som inte ville finna sig i att kvinnor förvisas från det offentliga rummet. Under våren har de träffats varje vecka på kaféet. Det hela startade den 10 mars i år när Mona Sahlin besökte Tensta. Efter två månader kunde man se förändringen. När jag var där i maj satt kvinnor vid flera bord och av vänner från Tensta hör jag att kvinnor numera ofta besöker kaféet.

Jag passade på att fråga Susanne Eberstein varför hon hade kommit. Hon svarade att som socialdemokrat var det en självklarhet för henne att kämpa för kvinnors rättigheter var det än behövdes. Hon visar att kampen för jämställdhet inte är endast för etniskt svenska medelklasskvinnor utan även inbegriper kvinnor i förorterna. Tyvärr är det få feminister i Sverige som har brytt sig om kvinnorna i de invandrartäta områdena.

Det socialdemokratiska kvinnoförbundets ordförande Nalin Pekgul skrev på Newsmill den 11 april 2011:
”Det är ett misslyckande för Socialdemokratin och ett hot mot sammanhållningen i samhället att utsatta grupper ser en fundamentalistisk religion som det bästa redskapet för att förbättra levnadsvillkoren. Både män och kvinnor dras till fundamentalismen. Men i slutändan har kvinnorna naturligtvis lagt ett nytt förtryck till fattigdomens och segregeringens. Inte bara de kvinnor som själva väljer att bära heltäckande slöja och undvika kontakt med andra män än den närmaste familjen drabbas”.

Nalin Pekgul påpekar att detta är en viktig anledning till att så många icke-fundamentalistiska muslimer flyttar från Tensta och liknande områden. Men de barn och ungdomar som växer upp i Tensta kan numera i sin vardag se kvinnor sitta på kaféer. Västerorts kvinnoklubb har visat att man med enkla medel kan protestera mot intoleransen och bidra till att vända en negativ utveckling.

JA
till svensk sommar när den är som bäst, med sol och värme och jordgubbar och glass.

NEJ
till fler högerextremistiska partier i maktens korridorer, senast tog MHP, turkiska ultranationalistpartiet sig in.