NYHETER

”Månadslönen är en halv årslön för en uska”

2011-06-20
Landstingsdirektörernas löner har ökat med 80 procent de senaste tio åren. Det är dubbelt så mycket som kommunalarnas ökning. Listan toppas av Västernorrland, där har direktörslönen ökat med 124 procent.
– Jag tycker inte att det är ok. Det är bedrövligt, säger Monica Lövström, undersköterska på sjukhuset i Sundsvall.
Läs mer

A-kassorna varnar för tvång

2011-06-20
Sveriges 31 a-kassor gör ett utspel och varnar för en övertro på obligatorisk a-kassa.
— För oss som arbetar varje dag med försäkringen blir det allt svårare att stillatigande se hur ett obligatorium uppfattas som ett trollspö för att lösa allvarliga problem i välfärden, skriver a-kassornas samorganisation, SO, i ett pressmeddelande.
Läs mer

Sjukförslag kan få begränsad effekt

2011-06-20
Redan imorgon eller på onsdag kan riksdagen besluta om nya regler för sjukskrivna. Men myndigheter bedömer att förslagen knappast kommer att betyda att fler får rätt till ersättning.
Läs mer

Kvinnor sjukskrivs kortare än män

2011-06-20
Riktlinjerna för hur länge en läkare får sjukskriva har inte bara kortat sjukskrivningstiderna. Färre sjukskrivs över huvud taget och kvinnor sjukskrivs idag i snitt kortare tid än män. De är hemma i snitt 32 dagar, männen i 33 dagar.
Läs mer

DEBATT

Fas 3 raserar tryggheten

2011-06-20
Fas 3 måste skrotas! Att bli utnyttjad och en del av maskineriet som dumpar löner och arbetsvillkor, det är situationen för våra medlemmar i Fas 3, skriver Eva-Karin Persson, facklig företrädare i Karlskoga.
Läs mer

BOK

Hilda får en kompis – Krista Hjärpe

2011-06-20
(BW)
Läs mer

Liv tycker

Fattigunge, kom inte och mena på!

2011-06-20
Andelen fattiga barnfamiljer i Sverige har ökat från 8-9 procent till cirka 15 procent på tio år. Det är ensamstående med barn, nya invandrade och unga utan arbete. En huvudorsak är att samhällets stöd för att utjämna mellan välbeställda och familjer med låga inkomster har försvagats.
Läs mer

KOLUMN: BJÖRN ELMBRANT

Slutet på vår modell?

2011-06-20
När den brittiske premiärministern Neville Chamberlain i slutet av 30-talet ville lugna sina landsmän att Hitler inte var så farlig, trots att han ockuperat Sudetenland, sa han att det var ”ett gräl i ett land långt bort mellan folk som vi inte vet någonting om”.
Det var kanske inte orimligt för britter att tänka så. De levde ju på en ö och hade en överdriven uppfattning om sin egen storhet.
Läs mer

KULTUR

Studiecirkeln som aldrig tar slut

2011-06-20
För 30 år sen gick han med i en studiecirkel, som
pågår än …
KA träffade deltagarna som aldrig vill sluta.
Läs mer

Verandapappor och ångest-Filifjonkor

2011-06-20
Vem behöver självhjälpsböcker när man kan ta sig till Mumindalen, och komma därifrån med ett positivare tänk? Tove Jansson lärde mig att omfamna livets katastrofer.
Läs mer