I sin lönerapport trycker Konjunkturinstitutet (KI)på att facken bör bli mer återhållsamma med lönekraven. Bara då kan sänkningen av arbetslösheten till 5 procent om några år bli möjlig, som Anders Borg ställt i utsikt.
Enligt KI:s analys skulle löntagarna om några år också belönas av högre reallöneökningar.

LO-ekonomen Mats Morin tror inte att det skulle lösa arbetslöshetsproblemet. Han pekar ut räntepolitiken som boven:
– Arbetslösheten skulle kunna minska om Riksbanken skulle stimulera fram mer efterfrågan, säger han.
Den modell han förespråkar är att fackets lönekrav utgår från produktivitetsutvecklingen och förväntad inflation. Lönernas andel av ekonomin skulle då varken höjas eller sänkas.
– Sänkta löner sänker den privata konsumtionen och det får en åtstramande effekt, säger han.
Mats Morin ifrågasätter också att lägre centrala löneavtal förmår att hålla nere löneutvecklingen:
– När vinster då stiger i företagen så höjs lönerna i de lokala förhandlingarna och pengarna tillfaller främst högre tjänstemän. Allt det här hände i slutet på 90-talet.
Många LO-fack som Transport, Hotell- och restaurang och Kommunal har små möjligheter att ta ut lokala sådana lönelyft så de blir förlorare.

Kommunals chefsekonom Emma Lennartsson är inne på samma spår. Löntagarna ska inte bära ansvar för regeringens jobbmisslyckande, är hennes åsikt.
– Och två oberoende prominenta amerikanska forskare har visat att Riksbankens för höga ränta har lett till att sysselsättningen blivit för låg.
Facken och arbetsgivarna har däremot skött sig bra, enligt henne:
– Senaste årens lönebildning visar att arbetsmarknadens parter tagit sitt ansvar.
Vad menar du med ansvar?
– Man har inte krävt några högre löneökningar än vad samhällsekonomin har tålt. Vi har inte haft någon lönekostnadskris. Det har snarare varit en efterfrågekris.
Hon framför att den lokala löneglidningen inom Kommunals avtalsområde är väldigt liten:
– Då är det naturligtvis väldigt viktigt för oss att ha ett högt centralt avtal. Annars riskerar vi att tappa i löner relativt andra.