För höga lägstalöner, speciellt för ungdomar, är en vanlig förklaring från arbetsgivareföreträdare, ekonomer och politiker till Sveriges relativt höga ungdomsarbetslöshet.
Räknat i svenska kronor tillhör Sveriges lägstalönerna de bättre i världen. Men exempelvis både Danmark och Norge ligger betydligt högre.

Arbetslöshet och lägstalön bland unga i EU.Klicka här för stor grafik!
Källa: LO

I de flesta industriländer utanför Norden finns lagstiftade lägstalöner. I Norden finns avtal mellan fack och arbetsgivare för de flesta yrkesområdena. För dessa länder har LO-utredaren Kristoffer Arvidsson Thonäng valt att använda lägsta avtalslön för 20-årig diskare i sin utredning.
Lägstalönen för diskare var 2009 17 481 kronor 2009 i Sverige, 23 074 kronor i Norge, 21 519 i Danmark och 13 147 kronor i Finland.
I Tjeckien var lägstalönen bara 3 040 kronor, i Irland 10 860 kronor och i USA 7 725 kronor.

Det betyder att lägstalönen för diskare i Sverige var drygt 60 procent av landets genomsnittslön. I Norge och Danmark runt 55 procent.
I Tjeckien, Irland och USA bara runt 30 procent av genomsnittslönen.
I länderna där lägstalönerna är relativt låga har ungdomar inte lättare att få jobb. Tvärt om är oftast andelen 15-24 åringar med jobb högre där lägstalönen är relativt högre.

Ungdomssysselsättningen var exempelvis ungefär lika hög i USA, Irland, Finland och Sverige. I Norge och Danmark, som har liknande nivå på relativa lägstlöner, var arbetsmarknaden 2008 betydligt bättre för ungdomar. Samtidigt som ungdomarna i Tjeckien, med mycket låga lägstalöner, hade bland industrivärldens sämsta arbetsmarknad.

LO-utredaren Kristoffer Arvidsson Thonäng har också jämfört arbetslösheten för unga vuxna, 20-24 år, i olika länder. Statistiken visar att det inte finns något samband vad gäller arbetslösheten och lägstlönens relativa storlek. Varken om man tittar på arbetslösheten i procent eller relativ arbetslöshet, i förhållande till hela befolkningens.
Genomgående visar granländerna Danmark och Norge, med de högsta genomsnittslönerna och relativt höga lägstalöner, upp låga siffror för ungdomsarbetslösheten.